Hlavní obsah

Ceny ropy prudce stouply kvůli fámě o explozi saúdského ropovodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Po nepotvrzených zprávách o požáru ropovodu v Saúdské Arábii prudce vyskočily ceny ropy. Severomořský Brent zdražil o 5,74 dolaru za barel a v New Yorku se ve čtvrtek večer prodával 128,4 dolaru, což je nejvýše od července 2008. Až když Rijád výbuch popřel, v pátek na asijských trzích ceny klesly.

Foto: Reuters

Stačila nepotvrzená zpráva o explozi ropovodu a cena raketově stoupla.

Článek

Prudká reakce na nepotvrzenou zprávu ukazuje napětí na trhu s černým zlatem poté, co bylo uvaleno embargo na íránskou ropu.

Nic na tom nezměnilo ani čtvrteční prohlášení amerického ministra energetiky Stevena Chua: "Existuje volná kapacita (v těžbě ropy) a já myslím, že je dostatečná, (aby nahradila íránský vývoz)."

Realita je mnohem vážnější

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) nicméně konstatoval, že nevyužívaná kapacita zemí vyvážejících ropu je zhruba 2,5 miliónu barelů denně. Loni to přitom bylo 3,7 miliónu barelů denně. Podle EIA tak současná volná kapacita téměř přesně odpovídá množství ropy, kterou Írán před uvalením sankcí dodával na světový trh.

Výpadek má nahradit především Saúdská Arábie. Jakákoli negativní zpráva z této země okamžitě vystřelí ceny ropy, což se ukázalo ve čtvrtek večer. Mimořádně prudkou reakci přitom způsobila poplašná zpráva a nikoli reálné a vážné problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám