Hlavní obsah

Zetor hlásí za loňský rok nárůst zisku na 118 miliónů

Brno

Brněnský Zetor vykázal za loňský rok zisk 118 miliónů korun. Konsolidovaný zisk výrobce traktorů stoupl meziročně o dvě procenta. Firma loni zvýšila počet zaměstnanců o 11 procent na 839.

Článek

Podle finančního ředitele Petra Veselého firma očekává pozitivní vývoj i letos. V roce 2010 po několika letech ve ztrátě byla v plusu 115,7 miliónu korun, tržby činily 3,6 miliardy korun.

Pokud jde o nárůst zaměstnanců, nejvíce byl posílen vývoj a výzkum a také výrobní úsek, což souvisí i se zakázkou pro irácký trh. Loni firma plánovala vyrobit 4465 traktorů a letos 4640.

Perspektivní Afrika

Společnost dále uvedla, že jí loni výrazně vzrostl vývoz do Německa, Iráku, Bulharska, Litvy i na sousední Slovensko. Nejvíce traktorů Zetoru stále míří do Polska. Je to zhruba 40 procent. V budoucnu podle firmy poroste význam iráckého trhu, kde má víceletý kontrakt. Perspektivní je podle vyjádření společnosti Alžírsko a další africké země.

Zetor plánuje také rozšířit svou nabídku o nový levný model. Jeho motor má mít výkon od 45 koňských sil. Firma jím chce konkurovat levným dováženým traktorům z Asie. Dosud nejnižší řada Zetorů typu Antar má motory s výkonem od 61 do 89 koní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám