Hlavní obsah

Francouzská banka Crédit Agricole ohlásila kvůli Řecku obří ztrátu

Novinky, pit
Aktualizováno

Třetí největší francouzská banka Crédit Agricole vykázala za poslední čtvrtletí loňského roku ztrátu ve výši 3,1 miliardy eur (asi 77,5 miliardy korun). Informoval o tom server BBC s tím, že důvodem je především účast této finanční instituce na řeckém dluhu a z toho pramnenící odpisy řeckých dluhopisů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ztráta banky od října do prosince 2011 je tak o 9,4 procenta vyšší ve srovnání se stejným obdobím roku 2010. Za celý loňský rok dosáhla ztráta 1,1 miliardy eur (asi 27,5 miliardy korun).

Konkurenční francouzské banky Société Générale a BNP Paribas ohlásily v minulém týdnu zisky, přestože i na nich se projevil podstatným způsobem "řecký vliv". Například BNP Paribas jako největší francouzská banka ohlásila za loňské čtvrté čtvrtletí meziroční propad čistého zisku o 51 procent na 765 miliónů eur.

BNP Paribas odepsala loni celkem téměř 3,5 miliardy eur z řeckého dluhu jako součást dohody podílu bankovního sektoru na záchraně jihoevropské země.

Vlastníku tuzemské Komerční banky, francouzské dvojce Société Générale, se v posledním loňském čtvrtletí propadl zisk meziročně o 89 procent na 100 miliónů eur. Za celý loňský rok jí poklesl zisk o 39 procent na 2,4 miliardy eur.

Německá Commerzbank vykázala za poslední loňský kvartál zisk ve výši 316 miliónů eur (asi 7,9 miliardy korun), což je v meziročním srovnání více o 23 procent. Podle agentury AP dosáhla Commerzbank loni čistého zisku ve výši 638 miliónů eur v porovnání se sumou 1,43 miliardy eur v roce 2010.

Commerzbank patří z německých bank mezi nejvíce vystavené odpisu ztrát z řeckých dluhopisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám