Hlavní obsah

V Evropě prodávali kyčelní kloub, z něhož se drolil kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká společnost Johnson & Johnson prodávala v Evropě a na dalších trzích svou náhradu kyčelního kloubu, kterou v USA zakázal v roce 2009 Úřad pro potraviny a léky (FDA). Zatím není známo, kolik sporných náhrad bylo prodáno po zákazu, než firma začala náhrady v srpnu 2010 stahovat, napsal ve středu list New York Times. Jde o jeden z největších skandálů v ortopedické protetice.

Foto: Profimedia.cz

Vyjmutý vadný kyčelní kloub

Článek

V Evropě i v USA se už musely některé náhrady vyměnit. Podle listu jde o jeden z největších selhání v oblasti ortopedické protetiky za desítky let. Náklady se mohou vyšplhat v příštích letech na desítky miliard dolarů. Výrobce zatím platí jen novou náhradu, pobyt v nemocnici a malou část výkonu.

Johnson & Johnson, respektive jeho protetická divize DePuy, se nedopustila žádného porušení zákona, ale při uvádění nového typu náhrady ASR využívala děr v zákonech.

Poté, co byl kloub v USA zakázán, tak jej nabízela na dalších trzích, kde jsou méně přísné standardy než ve Spojených státech. Firma DePuy například nemusela v Británii tamní úřad pro schvalování léků informovat, že náhrada není v USA povolena. Podobné zprávy nezveřejňuje, protože mohou obsahovat utajované obchodní informace.

Problémem náhrady je, že se z ní oddrolují drobné kousky kovu.

DePuy přišel s novou náhradou ASR, která navíc umožňovala ponechávat pacientům větší část stehenní kosti, v roce 2003, kdy ji začal prodávat v zahraničí. O rok později začal s klinickými zkouškami. Úřad ale ani v roce 2007 nevydal rozhodnutí, a až v roce 2009 náhradu zamítl.

Foto: Profimedia.cz

Paula Lavertyová, které vyndali kyčelní kloub

Mezitím DePuy přišel s odlišnou variantou kloubu ASR, kdy se odřezávala větší část stehenní kosti jako u standardních náhrad. Ta byla v roce schválena, aniž by se testovalo, zda se povrch neodírá. Bylo bráno v potaz, že jde jen o upravenou variantu stávající náhrady.

Až v březnu 2010 DePuy vydal varování, že kloub není v pořádku, a v srpnu téhož roku začal klouby stahovat z prodeje.

Klouby s povrchem ASR dostalo asi 93 000 pacientů, z nichž třetina je z USA. FDA kvůli kloubům už v roce 2010 evidovala 300 žalob. Odhaduje se však, že počet žalob stoupne na 5000, což způsobí finanční problémy společnosti. Ta už vyčlenila tři miliardy dolarů na speciální účet, odkud se bude platit odškodné a náklady na soudní spory i náhrady. Klouby bude nutné předčasně vyměnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám