Hlavní obsah

Nezaměstnanost šplhá vzhůru, práci nemá každý jedenáctý

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Míra nezaměstnanosti v lednu vzrostla z prosincových 8,6 procenta na 9,1 procenta. Uvedlo to ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). To znamená, že práci nemá každý jedenáctý člověk. O práci se ucházelo 534 089 lidí, což je meziměsíčně o 25 638 více. Počet volných pracovních míst naopak klesl na 34 471.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Článek

„Na lednovém nárůstu se podepsalo především ukončování, respektive neprodlužování některých úvazků na dobu určitou koncem roku,“ domnívá se analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin s tím, že svou roli hraje i neochota a obezřetnost zaměstnavatelů najímat další zaměstnance.

Foto: ČTK

Podle Volfa bude tento trend pokračovat i v dalších měsících vzhledem k očekávanému poklesu růstu především německé ekonomiky. Jak připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit, zvyšování v lednu je tradiční a dochází k němu každoročně. Například v lednu 2011 činila 9,7 procenta. S nástupem jarních měsíců by měla zvolna klesat.

Poroste, nebo neporoste

O postupném ubývání nezaměstnanosti je přesvědčen i analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. „Většina českých podniků je na horší časy připravena daleko lépe než před třemi lety,“ uvedl Novák.

Foto: ČTK

„Nepoměr mezi růstem počtu uchazečů a volných pracovních míst nedává do blízké budoucnosti velkou naději na pokles nezaměstnanosti,“ je přesvědčen Volf. Podle analytika Miroslava Frayera z Komerční banky by se míra nezaměstnanosti na konci roku mohla pohybovat okolo 9,4 procenta.

Nejvyšší nezaměstnanost byla v okresech Jeseník (17,8 procenta), Bruntál (17,4 procenta) a Most (15,9 procenta), naopak nejnižší v okresech Praha-východ (3,4 procenta), hl. m. Praha (4 procenta) a Praha-západ (4,1 procenta).

Foto: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám