Hlavní obsah

MMF zhoršil výhled globální ekonomiky, prudce srazil eurozónu

Washington

Mezinárodní měnový fond (MMF) výrazně zhoršil vyhlídky globální ekonomiky. Letos jí předpovídal růst o čtyři procenta, ve svém aktualizovaném výhledu ale odhad růstu snížil na 3,3 procenta. U eurozóny MMF čeká pokles ekonomiky o půl procenta a návrat do mělké recese, částečně i kvůli růstu výnosu státních dluhopisů. Dosud eurozóně předpovídal růst o 1,1 procenta.

Foto: Yves Herman, Reuters

Zleva německá kancléřka Angela Merkelová, šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová a bývalý prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet

Článek

MMF zásadně změnil pohled na Itálii a Španělsko, kolem kterých se v poslední době točí velká rizika. Obě tyto země podle MMF čekají dva roky hospodářského poklesu, i když ještě v září jim fond předpovídal růst hrubého domácího produktu. Itálii podle aktualizované prognózy čeká letos propad o více než dvě procenta.

„Oživení globální ekonomiky ohrožují prohlubující se problémy v zemích eurozóny, zatímco jinde lze hovořit jen o křehké stabilitě. Finanční podmínky se zhoršily, vyhlídky růstu jsou potemnělé a rizika dalšího poklesu narůstají,“ píše se v aktualizovaném výhledu.

Hospodářský růst ve světě tak nadále potáhnou hlavně země v jihovýchodní Asii, především Čína. Té sice MMF rovněž předpovídá zpomalení, ve srovnání s jinými zeměmi ale pouze nepatrné. Ve stabilním růstu by letos i příští rok měla pokračovat rovněž Indie, ale také třeba Rusko nebo některé země v Latinské Americe.

Reklama

Výběr článků

Načítám