Hlavní obsah

MMF bude v boji s dluhovou krizí potřebovat až 600 miliard dolarů

– Washington

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu (MMF) zdůraznila, že Evropa k účinnému vyřešení svých problémů musí dát k dispozici dostatek peněz. MMF podle zdrojů agentury Reuters odhaduje, že bude potřebovat dodatečné finanční zdroje v objemu až 600 miliard dolarů (asi 12 biliónů korun), aby mohl poskytovat půjčky zemím postiženým důsledky dluhové krize.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

Na půjčky bude MMF podle svých odhadů potřebovat 500 miliard dolarů z této částky, zbývajících 100 miliard použije jako „ochranný nárazník“, uvedly zdroje, které se zúčastnily jednání rady.

Výkonná rada rovněž podle šéfky MMF Christine Lagardeové přivítala plán Evropy, který počítá s tím, že Evropa poskytne fondu dalších 150 miliard eur (asi 3,8 biliónu korun) ke zvýšení jeho úvěrové kapacity.

Hrozí, že pomoc budou potřebovat další země

Úvěrová kapacita MMF v současnosti činí zhruba 350 miliard dolarů. Vnitřní dokumenty, které se podařilo v září získat agentuře Reuters, ukazují, že MMF by potřeboval dalších 850 miliard dolarů, pokud by velké ekonomiky eurozóny, jako jsou Španělsko nebo Itálie, potřebovaly finanční pomoc od fondu.

Očekává se, že MMF ve své nové prognóze sníží odhad globálního ekonomického růstu. Rostou tak obavy, že více zemí, nejen země v eurozóně, bude potřebovat záchranou pomoc od fondu, pokud se globální podmínky dále zhorší.

Reklama

Výběr článků

Načítám