Hlavní obsah

Pokuta 205 miliónů pro Telefónicu platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud neuznal stížnost firmy Telefónica O2 proti pokutě 205 miliónů korun. Firma ji dostala v roce 2005 za zneužití dominantního postavení na trhu. Jde o jednu z nejvyšších pokut uložených jedné firmě. Už v minulosti ji potvrdily soudy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Sankci společnost dostala ještě jako Český Telecom za to, že lidem nabízela paušál k pevné lince s volnými minutami. Zákazníci, kteří museli paušál platit i v případě, že využívali alternativní operátory, se tak raději rozhodli pro Telecom, aby o volné minuty nepřišli.

Pokutu společnost zaplatila už v roce 2006, tarify, které antimonopolní úřad kritizoval, zrušila rok předtím. Pokuta byla tak vysoká proto, že firma se prohřešku dopouštěla opakovaně.

Telefónica se u soudu bránila tím, že nabízela i tarify bez volných minut. U Ústavního soudu se pak firma bránila i tvrzením, že ÚOHS pochybil, když prohřešek šetřil, řízení zastavil a nebyl důvod, proč jej šetřit znovu.

Úřad ale namítl, že řízení tehdy zastavil jen z procesních důvodů. Měnila se legislativa v souvislosti se vstupem ČR do EU.

Ústavní soud konstatoval, že na řízení není nic, co by odporovalo Ústavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám