Hlavní obsah

S&P: Rating záchranného fondu eurozóny závisí na Německu

Nejvyšší rating záchranného fondu eurozóny EFSF bude záviset na další finanční podpoře Německa. Mohou jej ovlivnit také další tři země, kterým agentura Standard & Poor's v pátek ponechala nejvyšší dlouhodobé úvěrové hodnocení AAA. V pátek v noci to řekl výkonný ředitel agentury S&P John Chambers.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Evropský záchranný fond EFSF má v současnosti nejvyšší rating AAA. Francie je jeho druhým největším ručitelem, S ale v pátek snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti této a další osmi zemí eurozóny. [celá zpráva]

Pro zachování nejvyššího ratingu EFSF bude podle analytiků nutné, aby členové fondu zvýšili své garance, což by mohlo být politicky nepopulární.

Pokud dojde ke ztrátě dvou ze šesti AAA garantů, pak bude nutné zvýšit podporu čtyř zbývajících AAA ručitelů nebo kapitálovou vybavenost, řekl v rozhovoru s Reuters Chambers.

"Pokud budete mít větší záruky od dalších zemí, pak by si EFSF mohl svou známku AAA udržet," prohlásil také.

Francie a Německo jsou dvě největší ekonomiky eurozóny. Německá ratingová známka AAA ale na rozdíl od hodnocení Francie po pátečním zásahu S zůstala beze změn. Nejvyšší hodnocení úvěrové spolehlivosti si z evropských zemí platících eurem uchovaly také Finsko, Lucembursko a Nizozemsko.

Chambers v pátečním rozhovoru v americké televizní stanici CNBC řekl, že hlavní nebezpečí pro špičkový německý rating představuje zhoršení rozpočtové situace této země nebo problémy v německém finančním sektoru. Pokud se bude německá vláda zadlužovat, tlak na známku bude růst, poznamenal také.

Snížení ratingu vyvolalo vlnu kritiky

Francie a Německo se v prvních reakcích snažily krok S zlehčit. Ze strany rakouské vlády či eurokomisaře pro měnové záležitosti přišla kritika.

Eurokomisař Olli Rehn nad "scestným" rozhodnutím S vyjádřil lítost a řekl, že padlo v době, kdy eurozóna podniká kroky proti dluhové krizi. Šéf rakouské banky snížení ratingu své země kritizoval s tím, že ho není možné obhájit na základě ekonomických podkladů. Rakouská vláda krok S na toto konto označila za nepochopitelný.

Francouzský ministr hospodářství François Baroin podotkl, že nejde o dobrou zprávu, ale ani o katastrofu.

V případě Kypru, Itálie, Portugalska a Španělska snížila agentura rating o dva stupně, u zbývajících zemí o jeden stupeň. U Portugalska rating spadl z investičního do spekulativního pásma. Itálie má nyní stejný rating jako Kazachstán.

S současně potvrdila dosavadní ratingy Belgii, Estonsku, Finsku, Německu, Irsku, Lucembursku a Nizozemsku, které v první reakci uvedlo, že rozhodnutí S bylo možné očekávat.

Výhled ratingu u 15 zemí eurozóny je negativní, což znamená, že v letošním nebo příštím roce může agentura rating těchto zemí snížit.

S uvedla, že eurozóna nyní čelí několika tlakům, mezi nimiž je zpřísnění úvěrových podmínek, a snižování zadluženosti vlád oslabuje výhled ekonomického růstu. Samotná úsporná opatření a rozpočtová disciplína přitom prý nejsou dostačující pro boj z dluhovou krizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám