Hlavní obsah

Průmysl v listopadu zabral, pomohla mu výroba aut

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tuzemská průmyslová výroba v listopadu meziročně zrychlila růst na 5,4 procenta po říjnovém zvýšení o 1,7 procenta. K růstu opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad.

Foto: Reuters

Článek

Průmysl tlačil vzhůru už tradičně automobilový sektor, který meziročně vzrostl o 17,7 procenta. Podobně i produkce strojů stoupla o téměř 13 procent.

Nejvíce se průmysl meziročně propadl v oblasti výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů, konkrétně o 21,8 procenta. Příliš se nedařilo ani výrobě potravinářských výrobků, ta ztratila 6,4 procenta.

Foto: ČTK

Tržby z vývozu sice vzrostly o 15 procent, ovšem domácí tržby klesly o 0,7 procenta. „Budoucí výpadek ve spotřebě německých domácností ty české v žádném případě nenahradí,“ je přesvědčen analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Čeká se zpomalení

„S tím, jak bude klesat apetit německých spotřebitelů, bude se propadat také domácí průmysl,“ domnívá se Volf. Tahounem domácího exportu je automobilový průmysl a dá se předpokládat, že nákup auta je krok, který si spotřebitel dvakrát rozmyslí, pokud jsou ekonomické vyhlídky takové, jako nyní. „Nákup zbytného zboží je na seznamu omezených výdajů na prvních příčkách,“ dodal Volf.

Zakázky ze zahraničí vzrostly o 10,6 procenta, zatímco ty domácí klesly o 6,8 procenta.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta bude tempo průmyslové výroby s největší pravděpodobností zpomalovat, což se naplno projeví v polovině letošního roku. „Domácí poptávka zůstane i nadále velmi slabá a nezbude nic jiného než zaměřit pozornost na zahraniční trhy,“ míní Novák s tím, že klíčovým obchodním partnerem zůstává pro Česko německý soused.

Reklama

Výběr článků

Načítám