Hlavní obsah

Obrat zahraničního obchodu byl nejvyšší od roku 1993

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bilance zahraničního obchodu skončila v listopadu přebytkem 18,4 miliardy korun, meziročně je to o 8,5 miliardy víc. Uvedl to v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Poznamenal, že měsíční obrat zahraničního obchodu byl nejvyšší od vzniku České republiky v roce 1993.

Článek

"Zahraniční obchod i v měsíci listopadu velmi příjemně překvapil. Přiblížení se hranici tří biliónů korun ve vývozu za celý rok 2011 je teď ještě reálnější," sdělil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka.

Tahounem exportu byl tradičně obchod se stroji a dopravními prostředky, což jen dokazuje podle analytika Tomáše Volfa z espolečnosti Citfin rekordní prodeje mladoboleslavské Škody v roce 2011.

"Se státy EU se přebytek obchodní bilance meziročně zvýšil o 5,5 mld. Kč na 62,4 mld. Kč a se státy mimo EU skončila bilance deficitem ve výši 44,0 mld. Kč, který byl v porovnání s listopadem 2010 o 3,0 mld. Kč menší," uvedl ČSÚ.

Na deficit má nejvyšší vliv dovoz minerálních paliv, především ropy, ta totiž zdražuje. Celkově deficit od ledna do listopadu vzrostl o 31,6 miliardy korun.

Výsledná čísla za rok 2011 by měla být rekordní. "Od ledna do konce listopadu skončila obchodní bilance přebytkem 178,5 miliard korun. Je tak již jisté, že přebytek obchodní bilance bude za celý loňský rok rekordně vysoký a bude přepisovat historické rekordy," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám