Hlavní obsah

Školní lyžařské kurzy se stávají pro děti nedostupným luxusem

Lyžařské kurzy jsou rok od roku dražší a úměrně s tím ubývá studentů, kteří se jich účastní. Podle dotázaných ředitelů středních škol je to především důsledek stále dražší dopravy. Podle dopravců jejich ceny ale jen kopírují zdražování pohonných hmot. Chataři a vlekaři přiznávají, že zrušení školních zájezdů by bylo pro hory katastrofou.

Článek

„Cena dopravy z Pardubic do Černého Dolu v Krkonoších a zpět je zatím naším dopravcem stanovena na 13 572 korun. Na 1 km je účtováno 26 korun, zvlášť je započítána čekací doba a mýtné,“ upřesnila Právu pracovnice sekretariátu Gymnázia Mozartova Pardubice.

„Vypadá to podstatně hůře než v minulých letech,“ řekl Právu ředitel ústecké obchodní akademie Roman Jireš. Jeho škola pořádá zájezd za lyžováním do Francie a Špindlerova mlýna, kde počet studentů klesá, a naopak výrazně stoupá účast na kurzu pro sociálně slabší v nedaleké Telnici v Krušných horách, kam studenti denně dojíždí.

„Takový kurz vyjde na 800 až 1000 korun. Dříve se ho účastnilo 25 až 30 dětí, nyní jich je zhruba 70. Skokově je znát, že rodiče jsou čím dál méně ochotni dávat na dražší kurzy peníze,“ řekl Jireš.

„Za posledních šest sedm let opadl zájem škol o pronajímání autobusů tak o 80 %,“ řekl Právu Jiří Vlasák, majitel pražské dopravní agentury.

Chataři a vlekaři své ceny drží

Přínos ze školních dětí nezřídka pokrývá až sedmdesát procent celosezónních tržeb na horách. „Jejich omezení by pro nás představovalo skutečný problém. Během zimy se tady vystřídá okolo třech tisíc školáků, kteří nám vykryjí především druhou polovinu ledna a února včetně začátku března. Udržet provoz takto velkého hotelu si bez školních lyžařských výcviků umím jenom těžko představit,“ konstatoval provozní hotelu Energetik v Peci pod Sněžkou Pavel Ponikelský.

Ale i chaty a hotely budou po lednu kvůli vyšší DPH zdražovat. „Bohužel zvýšená DPH nás hlavně kvůli spotřebě energie zřejmě od ledna donutí zhruba o deset procent zdražit skupinové pobyty,“ přiznal Ponikelský s tím, že zatím hotel účtuje podle věku školáka od čtyř set do zhruba šesti stovek za den s plnou penzí.

Cena letošních skipasů pro nadcházející sezónu ve většině krkonošských skiareálů zamrzla na loňské a předloňské úrovni.

Na jeden skipas dvě děti

„Nyní bude také záležet, jak se zachovají po zvýšení DPH provozovatelé vleků. Zatím to řešíme tím, že se o jeden pas střídají dvě děti,“ uvedl Právu ředitel Gymnázia Mozartova Pardubice Otto Horák, který je přesvědčen, že na jejich škole se i příští rok s největší pravděpodobností lyžařský kurz uskuteční.

Naopak studenti Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku v Hradci Králové o to zřejmě přijdou. „Zájem o kurzy je mezi studenty poměrně velký. Když však mají přinést potvrzení od rodičů, je jich už méně, a ve chvíli placení zálohy se počet opět sníží,“ potvrzuje ředitel školy Václav Kosina.

„Byla by velká škoda, kdyby se někdy měly lyžařské kurzy na středních školách utlumovat,“ řekl Právu ředitel Gymnázia Olomouc – Hejčín Evžen Mayer.

Rodiče však často neví, že existuje jednorázová sociální dávka, kterou mohou na lyžařský kurz využít. „Vím o nich, protože občas tyto žádosti potvrzuji. Na škole také máme občanské sdružení, které se o jedno až dvě dítě ze sociálně slabé rodiny finančně postará a přispěje mimo jiné i na jeho lyžařský kurz,“ vysvětlil ředitel ostravského Wichterleho gymnázia Antonín Balnar.

Anketa

Byli jste jako děti na lyžařském kurzu?
ano, finančně to nebyl problém
57,2 %
ano, i když to asi byl zásah do rodinného rozpočtu
20,1 %
ne, ale peníze nebyly důvodem
11 %
ne, bylo to příliš drahé
11,7 %
Celkem hlasovalo 21762 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám