Hlavní obsah

Převzetí české Volksbank Rusy už nic nebrání, rozhodl antimonopolní úřad

Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil převzetí české Volksbank CZ největší ruskou bankou Sberbank. Bez bližších podrobností to uvedl mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Rozhodnutí nabylo právní moci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Sberbank podepsala v září dohodu s rakouským úvěrovým ústavem Österreichische Volksbanken o koupi její východoevropské divize VBI, jejíž je Volksbank CZ součástí.

Cena se má pohybovat v rozmezí od 585 do 645 miliónů eur (asi 14,3 až 15,8 miliardy korun), v závislosti na výkonu VBI za rok 2011. VBI se pro Sberbank stane odrazovým můstkem pro další expanzi v regionu.

Druhá letošní největší koupě

Akvizice je druhou největší koupí Sberbank v letošním roce po převzetí makléřské firmy Troika Dialog za jednu miliardu dolarů (přes 19 miliard korun). Majetek Sberbank je více než 310 miliard dolarů a na ruském bankovním trhu má třetinový podíl. Působí rovněž v Kazachstánu, Bělorusku a na Ukrajině a již dříve uvedla, že má zájem o vstup do Turecka a Polska.

Volksbanken je čtvrtou největší bankou v Rakousku a letos v červenci neprošla zátěžovými testy evropských bank. Potřebuje tak peníze, aby posílila svoji pozici a mohla splatit státní pomoc v objemu miliard eur, kterou obdržela během finanční krize, napsaly agentury APA a Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám