Hlavní obsah

Gang padělatelů biopotravin si v Itálii vydělal přes pět miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská policie rozbila gang údajných padělatelů biopotravin a zatkla jeho členy. Informovala o tom agentura AFP s tím, že asi 2500 tun plodin a potravinových produktů včetně mouky, sóji a sušeného ovoce bylo zabaveno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policie v severoitalském městě Verona uvedla, že v souvislosti s touto kauzou zatkla sedm lidí, mezi nimi i šéfa jedné potravinářské společnosti a ředitele certifikačního úřadu.

„Biogang“ nakupoval produkty prostřednictvím nastrčených firem v Rumunsku a Itálii. Ty pak dále prodával jako „bio“ výrobky za podstatně vyšší ceny na trzích v Itálii, Německu, Nizozemsku, Španělsku, Francii, Belgii, Maďarsku, Rakousku a Švýcarsku.

Během několika let se takto prodalo přes 700 000 tun zboží v ceně 220 miliónů eur (asi 5,6 miliardy korun).

Itálie patří v Evropě k zemím s největším počtem certifikovaných ekologických producentů. Ekologické zemědělství získává stále větší podíl na evropském trhu a v samotné Itálii se za posledních deset let prodej ekologicky vyráběných produktů ztrojnásobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám