Hlavní obsah

Evropa Čínu nepochopila, žádnou pomoc čekat nemůže

– Peking
Novinky, pit

Evropa zmítaná dluhovou krizí nemůže očekávat, že by jí Čína poskytla finanční pomoc. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na slova náměstkyně čínského ministra zahraničí Fu Ying. Jde doposud o nejrazantnější vyvrácení postoje Pekingu ohledně pomoci na záchranu eurozóny.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Čínský premiér Wen Ťia-pao a německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Devizové rezervy Číny dosahují 3,2 biliónu dolarů (asi 60 biliónů korun) a jsou největší na světě. Podle Fu Ying argument, že by nejlidnatější země světa měla zachraňovat Evropu, neobstojí. Evropané prý nepochopili, jak hodlá Čína se svými rezervami nakládat.

„Nemůžeme tyto peníze použít na zmírnění chudoby v tuzemsku. Nemůžeme je také použít na řešení problémů v zahraničí,“ sdělila náměstkyně. Ekonomové odhadují, že přibližně pětinu svých rezerv má Čína v majetku vedeném v eurech, další dvě třetiny představují aktiva v dolarech.

Čínské ministerstvo zahraničí nicméně nemá přímý vliv na to, jak země investuje do svých devizových rezerv.

Zastánci čínské pomoci eurozóně argumentují tím, že Peking by tím mohl diverzifikovat své dolarové rezervy, a zároveň by tím podpořil ekonomický růst na největším čínském exportním trhu. K tomuto kroku ale podle všeho nedojde, a to i přesto, že šéf Evropského fondu finanční stability (EFSF) Klaus Regling jednal na konci října s čínskými investory ohledně pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám