Hlavní obsah

ArcelorMittal nabídl zaměstnancům zlaté padáky, dostanou plat za dva roky

Právo, Pavel Karban, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Přibližně 600 lidí hodlá propustit největší hutní firma v ČR, ArcelorMittal Ostrava. Hromadné výpovědi ale společnost rozdávat nehodlá. Nabídla však lidem, kteří dobrovolně odejdou, odstupné ve výši 11 až 24 platů. Průměrná mzda ve firmě je 32 612 korun.

Článek

V případě odstupného 24 měsíců by tak lidé dostali asi 783 000 korun, v případě 11 měsíců 359 000 korun. Výše odstupného bude podle počtu odpracovaných let.

Podle firmy je velkorysá nabídka určena šesti tisícům zaměstnanců. „Týká se nejen těch, kteří pracují pro naši společnost, ale i pro naše dvě dceřiné společnosti,“ sdělil ředitel pro personalistiku a vnější vztahy Jan Rafaj. Důvodem k odchodům je, vzhledem ke krizi v ocelářství, snížení nákladů a zvýšení produktivity práce. „Naše produktivita práce je nižší než v jiných firmách,“ upozornil a dodal, že se firma snaží optimalizovat náklady tak, aby nemusela omezovat výrobu.

Podávat žádosti a podepisovat dohody budou lidé moci od 12. prosince do 20. ledna. ArcelorMittal počítá s tím, že hlavní část lidí by měla odejít k 31. lednu.

Kromě odstupného chce firma vybudovat pro centrum pomoci. „To bude stát na čtyřech nohách. První bude informační centrum, které pomůže lidem splnit všechny formality vůči institucím při ukončení pracovního poměru, druhá bude poradna, která pomůže idem napsat životopisy a zorientovat se při hledání rekvalifikací, pak bude psychologická poradna a poradna pracující v oblasti důchodového systému,“ popsal Rafaj s tím, že mezi šesti tisíci zaměstnanci, kterých se redukce týká, je asi 200 lidí co mají méně než tři roky do důchodu.

Nabídka je nadstandardní, ale peníze jsou kulaté

Na 7. prosince chystají odboráři spolu s kolegy ve všech evropských závodech ArcelorMittal protestní akce. V Ostravě se uskuteční protestní mítink před hlavní branou huti.

Podle Vítězslava Praka, předsedy rady odborů v ArcelorMittal Ostrava, dosáhne na 11násobek platu ten, kdo má ve firmě odpracováno méně než pět let. A maximálních 24 mezd při dobrovolném odchodu získá každý, kdo byl ve firmě minimálně 25 let a má minimálně dva roky do důchodu.

„Nejsme šťastni z toho, že má odejít až 600 lidí. Ale to odstupné je nadstandardní, stejně jako vždy v ArcelorMittalu,“ poukázal Prak s tím, že ti kteří zůstanou, budou muset pracovat za ty, co odejdou.

„My zaměstnance upozorňujeme na to, že balík peněz je pěkná věc, ale že peníze jsou kulaté a že z předešlých vln víme, že někteří, co odešli stejným způsobem, skončili jako dlouhodobě nezaměstnaní, bezdomovci nebo bohužel už zemřeli,“ řekl.

Kolik lidí o „zlatý padák“ požádá, nechtěl odborářský předák spekulovat. „Nemyslím si však, že to bude až tolik lidí. Spíš si myslím, že někteří půjdou proto, že jim naznačí, že jejich místa chtějí zrušit,“ prozradil Prak.

Lidé si stěžují na přetížení

„Zaměstnancům firem ve skupině v celé Evropě už vadí strategie, kterou ArcelorMittal razí. Vše je podřízeno ziskům, a to i v případě, že korporace přijde o zakázky a lidé o práci,“ řekl Právu Leopold Laskovský, jeden z odborových předáků v největší tuzemské ocelářské firmě. Jak dále uvedl, od roku 2006 korporace v Evropě zrušila přes 30 tisíc pracovních míst. „Velice nám také vadí, že se zhoršují pracovní podmínky - roste pracovní zátěž, lidé jsou vystresovaní,“ zdůraznil.

„Na protestní mítink zveme nejen zaměstnance ArcelorMittal Ostrava a dceřiných firem, ale i pracovních agentur, subdodavatelských firem a další, jejichž práce je závislá na naší firmě,“ řekl Laskovský. Ve stejný den se budou konat protestní akce v dalších evropských zemích, kde má ocelářský gigant své jednotky, v některých fabrikách, například v Belgii, bude mít protest formu stávky, doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám