Hlavní obsah

Oblečení údajně z bavlny bylo polyesterové, zjistila obchodní inspekce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) zjistili při kontrole zaměřené na textilní oblečení, že výrobkům s označením 100procentní bavlna odpovídal ze sedmi dámských i pánských vzorků svým složením pouze jeden. Informovala o tom mluvčí ČOI Miloslava Fléglová s tím, že místo bavlny byl použit polyester.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Vzorky různých textilních výrobků odebrali k praktickému ověření inspektoři na základě oprávněného podezření odborných pracovníků inspektorátu Moravskoslezského a Olomouckého,“ sdělila Fléglová.

Laboratorními zkouškami tak vyšlo najevo, že místo bavlny se jednalo o polyester. Ten je chemicky vyrobený, není tedy přírodního původu a má i jiné specifické vlastnosti než bavlna.

Nebezpečí pro alergiky

Odlišné vlastnosti se mohou projevit při nošení menším komfortem pro spotřebitele. „Bavlna má třeba podstatně větší savost než polyester, což má vliv například v letním období na odvádění potu z pokožky nositele oděvu,“ připomněla Fléglová.

Jiné vlastnosti se projeví i při údržbě, například u polyesteru je třeba používat při praní jiné teploty lázně i jiné teploty při žehlení. Dalším problém může podle mluvčí znamenat takové nepravdivé označení pro alergiky, zejména děti, kterým může takový výrobek způsobit různě závažné zdravotní potíže.

„Zjištěné nedostatky u šesti prodávajících jsou předmětem správního řízení a na základě výsledků provedených kontrol bude Česká obchodní inspekce v ověřování deklarovaného materiálového složení textilních výrobků pokračovat i v následujícím období,“ dodala Fléglová.

Označení výrobkuDeklarované materiálové složeníSkutečné materiálové složení
Dámská noční košile V & M100 % bavlna100 % polyester
Dámské tříčtvrteční kalhoty H & N100 % bavlna97 % polyester, 3 % polyamid
Dámská košile METROFIVE100 % bavlna100 % bavlna
Pánská košile DH & AA100 % bavlna100 % polyester
Pánské tričko VDMH100 % bavlna100 % polyester
Dámská halenka Baty Fashion100 % bavlna100 % polyester
Dámská halenka Batiny100 % bavlna100 % polyester
Zdroj: ČOI

Reklama

Výběr článků

Načítám