Hlavní obsah

Česko je nejhorší hospodář evropských peněz, kárá nás Brusel

Česká republika patří společně s Itálií a Španělskem podle Evropské komise mezi nejhorší „manažery“ dotací z unijních fondů. Europoslanci nyní po těchto zemích žádají vysvětlení, co stojí za špatným spravováním peněz z EU.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Evropská komise, popíchnuta kritikou od auditorů Evropské unie, jmenovala Českou republiku, Itálii a Španělsko jako nejhorší manažery peněz EU," napsal ve čtvrtek bruselský týdeník European Voice.

Členové rozpočtového výboru Evropského parlamentu nyní kvůli těmto pochybením hodlají povolat ministry z těchto tří zemí, aby jim vysvětlili špatné výsledky.

"Informace o nesrovnalostech v čerpání vrhají špatné světlo na celou naši státní správu a v neposlední řadě zhoršují naši pozici při vyjednávání o budoucnosti kohezní politiky v období 2014-2020, kde hrajeme o nezanedbatelných 600 miliard korun," reagoval v prohlášení rozeslaném novinářům europoslanec Jan Březina.

Podle výroční zprávy Účetního dvora EU za rok 2010 míra chybovosti v oblasti politiky soudržnosti, v energetice a dopravě dosáhla 7,7 procenta. Auditoři navíc prý očekávají další nárůst pochybení, neboť členské země zvyšují množství projektů.

Česku podle Březiny mohou hrozit sankce

Experti objevili 19 procent takových transakcí, které nesplňovaly unijní či národní legislativu. V 58 procentech z nich prý národní úřady měly dostatek informací, aby přinejmenším některé z chyb odstranily předtím, než je odsouhlasí k proplacení od komise.

"Teď se navíc ukazuje, že z toho žalostného mála, co čerpáme, je velká část utrácena v rozporu s pravidly EU, a tedy nezákonně. To s sebou přirozeně nese riziko sankcí. Máslo na hlavě mají především ministerstva školství, dopravy, životního prostředí, průmyslu a obchodu a místního rozvoje, která mají na starosti klíčové operační programy, jimiž evropské peníze tečou," okomentoval situaci Březina.

Rovněž upozornil na to, že s Bulharskem, Rumunskem, Maltou a Itálií aktuálně ČR nejvíce zaostává v čerpání z eurofondů. "Zatím jsme vyčerpali jen přibližně 20 procent dostupných prostředků (evropský průměr je přitom cca 30 procent)," dodal Březina.

Česká republika, Španělsko a Itálie byly podle eurokomisaře Algirdase Šemety odpovědné za dvě třetiny chyb odhalených auditory u peněz z kohezních fondů (fondy soudržnosti). To jsou přitom důležité nástroje, které mají hlavně za cíl pomáhat chudším regionům vyrovnávat jejich úroveň s těmi bohatšími v EU. V loňském roce na kohezi šlo kolem 40,6 miliardy eur, tedy zhruba jedna třetina unijního rozpočtu.

Kromě kohezního fondu druhé nejhorší výsledky připadly na zemědělství a přírodní zdroje, kdy je míra chybovosti odhadována na 2,3 procenta. Více než třetina projektů obsahovala nějaké problémy, připomněl týdeník závěry auditorů. Celkem míra chyb dosáhla 3,7 procenta v loňském roce, což znamená, že se týkala 4,6 miliardy eur.

V příštích čtyřech měsících předstoupí ministři chybujících zemí

Podle švédského středopravicového europoslance Christofera Fjellnera, který připravuje zprávu o rozpočtu za loňský rok, by členské země měly více spolupracovat na zlepšení kontrol utrácení peněz z evropských fondů. "Sdílená odpovědnost nemůže znamenat žádnou odpovědnost," řekl.

Nizozemský liberál Jan Mulder, který stojí v čele rozpočtového výboru, řekl, že pozve ministry těchto tří zemí na slyšení, která se chystají k účtům EU za rok 2010 v příštích čtyřech měsících. Podle jeho německého liberálního kolegy Jorga Chatzimarkakise bylo to, že Brusel označil "hříšníky" dobrým způsobem, jak situaci zlepšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám