Hlavní obsah

Pozice koruny se drasticky změnila, není tak atraktivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Praha

Pozice české koruny na trhu se drasticky změnila. Pro obchodníky v regionu není kvůli krizi v eurozóně a po zásazích okolních centrálních bank již tak atraktivní. Dá se tak předpokládat, že bude nadále oslabovat vůči euru i dolaru. Informuje o tom deník Financial Times (FT).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Koruna téměř po celý rok sloužila investorům ve střední a východní Evropě jako nosná měna při takzvaných „carry trades“. Obchodníci tak využívali nízkých úrokových sazeb v Česku a půjčovali si v korunách, přičemž následně investovali do měn zemí, které nabízejí vyšší úrokové sazby. Pokud se u nich objevila nechuť k podstupování většího rizika, která během současné krize roste, měnu s vyššími úrokovými sazbami prodali, a koruna tak posílila.

Současný slabý kurz koruny České národní bance vyhovuje kvůli závislosti české ekonomiky na vývozu do eurozóny, která se potýká s největší krizí v historii. Závislost Česka je přitom v rámci regionu vůbec nejvyšší a podle banky UBS podíl vývozu do eurozóny na HDP dosahuje 49 procent. V případě Maďarska je to 44 procent a v případě Polska či Bulharska jen 20 procent.

Česká měna uzavírala ve středu obchodování na hodnotě 25, 68 koruny za euro. K americkému dolaru byl kurz 18,97 Kč/USD.

Krátkodobé spekulace se středoevropskými měnami

„(Koruna) Byla japonským jenem rozvojových trhů. Ale její obchodní charakteristika se výrazně změnila,“ řekl FT Benoit Anne z francouzské Société Générale. Pozici české měny navíc podkopává změna taktiky obchodníků. Ti nyní začínají krátkodobě spekulovat s měnami regionu střední a východní Evropy proti euru.

Vyhlídky forintu a zlotého však nejsou o moc lepší. Ratingová agentura Fitch zhoršila výhled pro hodnocení Maďarska. Tamní banky navíc trpí pod tíhou zákona, který občanům umožnil za velmi výhodných podmínek splatit hypoteční úvěry v cizí měně. Obdobně je na tom i Polsko, jehož ratingový výhled zhoršila zase agentura Moody´s.

Anketa

Sledujete vývoj kurzu koruny?
ano, pravidelně
63,1 %
většinou jen před dovolenou
2,4 %
jen občas
23,4 %
ne
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17619 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám