Hlavní obsah

Ve Švýcarsku chtějí hlasovat o minimální mzdě 82 000 korun měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Luxusní minimální mzda 22 švýcarských franků (zhruba 450 korun) na hodinu bude možná brzy stanovena ve Švýcarsku. Tamní odbory totiž údajně získaly dostatek podpisů pro vypsání referenda o této otázce v příštím roce. Schválení návrhu by zaměstnancům zajistilo minimální měsíční mzdu 4000 švýcarských franků (asi 82 000 korun) při 42hodinovém pracovním týdnu.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarská bankovka

Článek

Mluvčí švýcarského odborového svazu SGB Peter Lauener uvedl, že pod požadavek referenda se dosud podepsalo více než 121 000 lidí, přičemž na vynucení referenda v příštím roce jich stačí 100 000.

Pokud by občané odborářský návrh schválili, byla by ve Švýcarsku minimální mzda zhruba dvakrát vyšší než v sousední Francii, kde činí devět eur (zhruba 225 korun), poznamenala agentura AP.

V České republice dosud obnášela měsíční minimální mzda 8000 korun, což odpovídá zhruba 50 korunám na hodinu, i když u většiny profesí platí vyšší minimum.

Ve Švýcarsku, podobně jako v Německu nebo Rakousku, dosud všeobecná minimální mzda stanovena nebyla. Minimální platy existují v určitých odvětvích, v zásadě se však mzdy odvíjejí od kolektivních vyjednávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám