Hlavní obsah

Spořit v soukromých fondech nechce 80 procent Čechů, ukázal průzkum

Právo, Jakub Svoboda

Většina Čechů nechce převádět část svých příspěvků z průběžného státního systému do soukromých penzijních fondů, jak to má nově lidem umožnit vládní důchodová reforma. Celých 80 procent respondentů, kteří nejsou v důchodovém věku, by této možnosti nevyužilo, ukázal pravidelný podzimní průzkum společnosti Provident Financial.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Třetina z obavy, že by o své úspory mohla v privátních fondech přijít. Dalších 15 procent o této variantě ani neuvažuje, protože se domnívá, že nebude schválena, nebo že důchodový systém ještě tato nebo některá z budoucích vlád opět změní.

Češi přitom mají podle průzkumu ze své budoucnosti stále větší obavy – aktuálně se jimi netajilo 87 procent dotázaných.

Poprvé tento průzkum zaměřený na zjištění nálady spotřebitelů proběhl v souvislosti s ekonomickou krizí v září roku 2009. V té době mělo nějaké obavy, například ze ztráty zaměstnání, snížení příjmů apod., celých 77 procent obyvatel ČR. O rok později po volbách a v souvislosti s připravovanými úspornými opatřeními vlády to bylo už 85 procent lidí.

„Stoupající tendence potvrzuje, že Češi vnímají současný ekonomický vývoj velmi citlivě a bojí se další krize. Tento trend vnímáme i u svých zákazníků, kteří stále více zvažují, kolik si půjčí a jak peníze použijí,“ uvedl autor průzkumu Ondřej Holoubek.

Největší strach teď mají lidé podle něj ze ztráty zaměstnání a z růstu cen v souvislosti s chystaným zvýšením DPH. O práci se obává třetina respondentů, stejný počet Čechů se bojí zdražování. Celkem 15 procent lidí má obavy ze snížení penzí nebo důchodové reformy.

Do důchodu by chodili v šedesáti

Téměř tři čtvrtiny lidí, kteří dosud nejsou v důchodovém věku, se obávají, že v důchodu nebudou mít dostatečný příjem na pokrytí základních potřeb, jako jsou bydlení, jídlo, energie, oblečení či léky. Celkem 41 procent dotázaných si na důchod šetří, hodně lidí ale nemá z čeho (20 procent).

Do důchodu by Češi nejraději odcházeli v 60 letech (50 procent), jen 13 procent by jako ideální věk pro odchod do penze vidělo věk mezi 61 a 65 lety. Pozdější odchodu do důchodu Češi považují za zcela nepřijatelný. S tím, že by měli lidé odcházet do důchodu až v 70 letech, souhlasí pouhé jedno procento dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám