Hlavní obsah

Nečas: Přijetí eura bez referenda by nebylo fér

Právo, los
Praha

Pokud by Česko splnilo podmínky ke vstupu do Evropské měnové unie, ale nezeptalo se občanů v referendu, zda s výměnou koruny za euro souhlasí, nebylo by to vůči veřejnosti fér. Prohlásil to premiér Petr Nečas, hlavní řečník v pondělí zahájené dvoudenní konference Dny EU a USA, jež se koná na pražském Žofíně a pořádá ji česká společnost Czech Teleaxis.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas na konferenci Dny EU a USA v Praze

Článek

"Je to tak závažná otázka, že ji nelze řešit bez souhlasu lidí,“ řekl premiér. Upozornil, že vstupem do EU jsme se skutečně k budoucímu přijetí eura zavázali, bylo to však ve zcela jiné situaci.

"Evropská měnová unie byla tehdy skutečně měnovou unií, nyní je to dluhová unie," řekl Nečas s poukazem na tlak, aby se na hrazení obřích dluhů Řecka podílely všechny státy EMU. Státy si tehdy neručily zárukami, to už neplatí, dodal.

Foto: Petr Horník, Právo

Konferenci Dny EU a USA uspořádala společnost Czech Teleaxis na pražském Žofíně.

"Strkat před tím hlavu do písku by bylo strašně nezodpovědné a nefér vůči občanům,“ zdůraznil český premiér.

Aznar: Pokud padne euro, padne i Evropská unie

Po Nečasovi vystoupil bývalý šéf společností PepsiCo a Apple John Sculley. Na dotaz Práva, jak by se firmy měly zachovat, pokud by se v blízké době vrátila finanční a hospodářská krize, uvedl, že krizi lze vnímat nejen jako hrozbu, ale i jako příležitost.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý šéf společností PepsiCo a Apple John Sculley

Krize podle něj nutí firmy rychleji měnit své chování a přizpůsobit se nové situaci. "Ty, které to dokážou nejlépe, vyjdou z krize silnější,“ dodal Sculley.

Následoval španělský expremiér José María Aznar. Ten upozornil na mimořádně úzkou provázanost společné měny a samotné Evropské unie. "Pokud padne euro, padne i EU,“ řekl doslova.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý španělský premiér José María Aznar

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám