Hlavní obsah

Slovensko uvalilo na banky zvláštní daň

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Zhruba 83 miliónů eur (asi 2,4 miliardy korun) ročně chce Slovensko získat od bank působících na území země. O uvalení zvláštní daně na banky od příštího roku rozhodl ve čtvrtek slovenský parlament.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sazbu bankovní daně parlament stanovil na 0,4 procenta z bilanční sumy peněžních ústavů snížené o vybrané položky. Opozice v parlamentu neuspěla s návrhem na zvýšení sazby daně o tři čtvrtiny, předlohu zákona ale nakonec podpořila.

Z vybraných peněz chce stát vytvořit rezervu, z níž by financoval náklady spojené s případnými problémy domácího bankovního sektoru.

Nejvyšší v eurozóně

Asociace bank působících na Slovensku uvedla, že odčerpání peněz z bankovních domů může ohrozit jejich kondici a klientům zdražit bankovní poplatky. Podle asociace je slovenská bankovní daň nejvyšší v eurozóně. Zvláštní odvody bank zavedly také Německo, Francie, Rakousko a Maďarsko.

Šéf opoziční strany Smer-sociální demokracie Robert Fico upozornil, že zavedení bankovní daně navrhovala opozice už začátkem roku 2011, ale vládní koalice tuto možnost tenkrát odmítla. „Najednou přišli se stejným návrhem zákona. Vláda tímto zpožděním obrala Slovenskou republiku v roce 2011 minimálně o sto miliónů eur,“ uvedl Fico na mimořádné tiskové konferenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám