Hlavní obsah

Odstávky elektráren v Německu zvyšují význam českých zdrojů

Právo, Petr Pokorný
Praha

Odstavování německých jaderných zdrojů zvyšuje význam Temelína a Dukovan pro energetickou stabilitu nejen celé České republiky, ale i v dalších zemích Evropy. Uvedl to ředitel Jaderné elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

Foto: Archiv, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Německá elektrická síť tančí na ostří nože. Význam nás, jako stabilního, levného a čistého zdroje, se tím dál zvyšuje,“ řekl Právu v souvislosti s očekávaným zimním zvýšením spotřeby elektrické energie Štěpanovský. Čeští energetici se podle něj na zimu intenzivně připravují. Jejich němečtí kolegové totiž přiznávají, že i přes zvýšený dovoz elektřiny fungují bez potřebných rezerv.

Nedávno upozornil člen představenstva státního podniku ČEPS Miroslav Vrba na možné problémy v nestabilitě přenosové soustavy. Odborníci v této souvislosti varují před rozsáhlými blackouty. Podobný rozsáhlý výpadek zažili v září milióny lidí na jihu Kalifornie, v části Arizony a Mexika. Zasaženo bylo i miliónové San Diego.

Dodávka elektřiny byla přerušena ve čtvrtek 8. září, přibližně v půl čtvrté odpoledne místního času, v době vrcholící dopravní špičky a velkého vedra s teplotami okolo 40 stupňů Celsia. Vzhledem k nefunkčnosti dopravní signalizace zkolabovala automobilová doprava, výpadek napájení zastavil značnou část železniční dopravy. Letiště přerušilo provoz, kolabovaly dodávky vody, domácnosti se ocitly bez proudu, ochromeny byly bezpečnostní složky.

Více elektřiny z větru, fotovoltaiky či biomasy 

„Situaci zvládáme, jsme ale bez rezerv,“ přiznal stav přenosových sítí na východě Německa jeden z manažerů společnosti 50 Hertz Uwe Zimmermann. Německo zvýšilo dovoz elektřiny z Francie a České republiky o 40 procent, ani to ale nemusí stačit.  Správci sítí stále častěji přiznávají, že se ocitají ve stavu „N – 1“, tedy bez potřebných rezerv, které by nasadili při výpadku některého významného zdroje, nebo elektrického vedení.

Změny v německé energetické strategii se proto už dotýkají i největšího českého zdroje, Jaderné elektrárny Temelín. „Raději jsme, i přes nutnost několikadenní odstávky, preventivně opravili drobnou netěsnost generátoru druhého bloku. Nebylo to sice bezprostředně nutné, nechtěli jsme ale riskovat jeho možné odstavení v zimě, kdy v sítích často chybí elektřina z obnovitelných zdrojů,“ konstatoval Štěpanovský.

Německo hodlá v roce 2020 vyrábět skoro polovinu elektřiny v obnovitelných zdrojích. Chybějící výrobu zhruba 140 TWh z odstavených jaderných elektráren chce nahradit větrem, fotovoltaikou a biomasou. V následujících letech ale německé výrobce čeká hlavně zvýšení výroby v uhelných a plynových elektrárnách. Společnost RWE už 18. července letošního roku podepsala předběžnou dohodu o strategickém partnerství s ruským Gazpromem. Okamžitě po rozhodnutí německé vlády vzrostla cena elektřiny na burze o pětinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám