Hlavní obsah

Řecku se asi odmaže 60 procent dluhu

Berlín

Členské státy eurozóny zvažují možnost odepsat až 60 procent řeckého dluhu, prohlásili v neděli němečtí vyjednavači. Stalo se tak krátce před setkáním německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v Berlíně.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Článek

Podle pondělních informací listu Financial Times Deutschland totiž německá vláda považuje bankrot Řecka za nevyhnutelný. Německý kabinet tak prý hodlá oznámit, že nepočítá s další možností záchrany Atén před insolvencí.

Podle dalších zdrojů má ale definitivní rozhodnutí padnout až po zveřejnění zprávy o stavu řeckých financí, kterou nyní připravují experti z Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu.

Německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Sarkozy se v neděli dohodli na posílení evropského bankovního sektoru. Podrobnosti ale ani jeden z nich nesdělil. Kompletní plán, jak stabilizovat eurozónu, prý bude znám do konce měsíce.

Belgie zachraňuje oběť dluhové krize

Na rozdíl od předchozích zpráv se Merkelová chystala postavit proti francouzskému plánu na zavedení větší flexibility v poskytování fondů ze záchranného fondu eurozóny (EFSF). Paříž by chtěla tento fond použít k rekapitalizaci svých vlastních bank, které jsou krizí ohroženy nejvíce, protože mají v portfoliích velký podíl řeckých dluhopisů.

Podle Berlína je ale třeba, aby se banky nejprve pokusily získat peníze na trzích samy a pak v případě nutnosti přispěly vlády jejich států. Až nakonec by měly být použity peníze z EFSF.

V souvislosti s řeckou krizí se černé mraky začaly stahovat nad francouzsko-belgickou bankou Dexia, která je vážným adeptem na první oběť evropské dluhové krize. Kroky na její záchranu v pondělí podnikla Belgie, která podle slov tamního premiéra Yvese Laterneho hodlá koupit za čtyři miliardy eur (asi 100 miliard korun) belgickou část banky, čímž by zachránila úspory belgických domácností. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám