Hlavní obsah

Zdražování tepla dosáhne v příštím roce možná až deseti procent

Aktualizováno

Po oznámení některých plynařů, že plyn na konci roku podraží, přišli s podobným sdělením pro občany i teplárny. Kvůli vyšším cenám zemního plynu a uhlí budou od příštího roku zdražovat. Podle jednoho z analytiků by to mohlo být až o deset procent.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Ceny pro rok 2012 se teprve počítají," uvedl mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann. Dodal, že ceny zemního plynu rostly celý letošní rok.

U plynu se zdražování tepla podle něj promítne se zpožděním po vypršení kontraktů na letošní rok. Letos by do konce roku ceny tepla až na výjimky měly zůstat na současné úrovni.

Podle energetického analytika společnosti Ena Jiřího Gavora by ceny tepla mohly vzrůst až o deset procent. Promítne se do toho několik faktorů. Kromě vyšších cen vstupních surovin i vyšší DPH, to budou i končící kontrakty na dodávky uhlí a očekávané přísnější podmínky pro ekologický provoz.

"To se opět dotkne především uhelných zdrojů. Takto vynucené investice se postupně musí projevit v růstu cen tepla," dodal.

A zdražování od roku 2012 rozhodně nebude poslední. Podle nedávných odhadů ministerstva průmyslu může teplo v příštích letech kvůli nedostatku uhlí zdražit o více než dvojnásobek.

Topná sezóna začne o víkendu

Podle Teplárenského sdružení zahájí většina tepláren topnou sezónu během nadcházejícího víkendu. S vytápěním již začaly teplárny na západě Čech.

Podle Kaufmanna byla minulá zima nadprůměrně dlouhá a letošní topná sezóna začíná s několikatýdenním zpožděním. "Čistě statisticky by tedy spotřeba tepla v letošní zimě mohla být nižší. Jde však pouze o odhad," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám