Hlavní obsah

Slovensko se stane mastkovou velmocí, objevili tam obří naleziště

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

U slovenské obce Gemerská Poloma bylo objeveno jedno z největších nalezišť mastku na světě. Jak uvedl pro slovenské Hospodárske noviny Robert Schmid, ředitel společnosti Schmid Industrie Holding (SIH), po ložiscích v Pákistánu a v Indii se zde nacházejí pravděpodobně třetí největší zásoby mastku na světě.

Foto: Profimedia.cz

Těžba mastku na jihu Francie

Článek

Se zahájením těžby a zpracováním rudy se počítá za tři roky. SIH zaměstná asi sto lidí. Zásoby mastku na Slovensku společnosti umožní, aby obsadila až pětinu světového trhu.

SIH investovala do průzkumu 20 miliónů eur (asi 495 miliónů korun). Dalších 20 miliónů eur „nalije“ do spuštění těžby v novém dolu a vybudování zpracovatelského závodu v blízkosti dolu.

Foto: Profimedia.cz

Nerost mastek má nejčastěji bílou barvu

K dosažení ložiska museli vyrazit 4,2 kilometru dlouhý tunel. Pětapadesát hloubkových sond ukázalo, že pod vrchem se ukrývá pět až osm miliónů tun nerostu. Jedná se o jednu z nejčistějších a nejkvalitnějších forem mastku. Ročně se plánuje vytěžit asi 100 000 tun.

Cena za tunu mastku se momentálně pohybuje kolem 2000 eur. Společnost chce dosáhnout ročního obratu 20 až 30 miliónů eur. Životnost dolu má být podle odhadů přibližně 50 let.

Mastek je nerost, většinou bílé nebo nahnědlé barvy. Je lesklý a při omaku dělá dojem, že je mastný, odtud jeho název. Na stupnici tvrdosti nerostů je na prvním místě, tedy nejméně tvrdý (na opačné straně stupnice se nachází diamant).Nerost se používá především jako žáruvzdorný materiál, dobře akumuluje teplo. Dobře také tlumí a používá se například v podlahových krytinách. Použití má i v elektrotechnice, protože špatně vede proud, vyrábějí se z něj izolační látky. Jelikož dobře absorbuje tuky, má velké využití i v kosmetickém průmyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám