Hlavní obsah

Dánsko chce zdravé obyvatele, zavedlo „tukovou daň“

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánsko se hodlá lépe starat o zdraví a s tím spojenou dlouhověkost svých obyvatel. Zavedlo proto na potraviny „daň z tuků“, aby omezilo nezdravé stravovací zvyky. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Severská země zdaňuje jako první na světě od počátku října každý kilogram nasycených mastných tuků v potravinách částkou 16 dánských korun (asi 53,2 koruny). Jak uvedl Ole Linnet Juul, ředitel Konfederace dánského průmyslu, tímto krokem dojde ke zvýšení ceny například u osminky másla v přepočtu asi o sedm českých korun.

Daň byla schválena v dánském parlamentu většinou hlasů v březnu letošního roku s cílem přispět ke zvýšení průměrné délky života Dánů. Dánsko, podobně jako některé další evropské země, už zavedlo vyšší daň na cukr, cukrovinky a slazené nealkoholické nápoje.

Politici si slibují, že tímto zákonem se zvedne průměrný věk v Dánsku během deseti let o tři roky. Dánové se podle statistik totiž nedožívají průměrného věku 79 let, který mají členské státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

„Vyšší zdanění cukru, tuku a tabákových výrobků je důležitým krokem na cestě ke zvýšení průměrné délky života v Dánsku,“ uvedl tamní ministr zdravotnictví Jakob Axel Nielsen s tím, že by se mělo zamezit kardiovaskulárním a rakovinovým onemocněním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám