Hlavní obsah

Zrušení stravenek je nespravedlivé, myslí si většina lidí

Aktualizováno

Dvě třetiny lidí považují za nespravedlivé zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Vyplývá to z průzkumu společnosti Focus. Více než polovina respondentů, 59 procent, zároveň považuje nynější reformy sociálního, důchodového a daňového systému za potřebné. Lidé ale uvádí, že jsou vůči občanům příliš tvrdé.

Článek

Zrušení zvýhodnění stravenek je součástí vládního návrhu daňové reformy. Mezi koaličními stranami ale v tomto bodě nepanuje shoda. Pro zachování současného stavu jsou Věci veřejné a část ODS.

Ministerstvo financí už připustilo, že by návrh mohl ze zákona vypadnout, pokud by měl mezi koaličními poslanci blokovat přijetí celého balíku.

V průzkumu se pro zachování zvýhodnění stravenek vyslovovali nejčastěji zaměstnanci, kteří je také nejčastěji mají k dispozici. Pro zachování stravenek se vyslovilo 90 procent z nich.

Stravenky slouží jako náhrada, pokud firma nezajišťuje zaměstnancům stravování.  Lze je použít v restauracích ale také v některých prodejnách potravin.

Přes polovinu dotazovaných (53 procent) uvedlo, že po zrušení daňového zvýhodnění by na obědy do restaurace chodilo méně často. Zhruba pětina dotazovaných by se v jídelnách a restauracích přestala stravovat úplně.

Za nespravedlivý krok ale považovalo rušení daňových výhod u jídelních kupónů i 63 procent dotazovaných, kteří je nedostávají.

Reformy jsou potřebné

Většina respondentů sice vládní reformy hodnotí jako potřebné, zároveň je ale považuje za příliš tvrdé vůči běžným občanům. Tak se v šetření vyslovilo 69 procent respondentů. Ještě horší výsledek reformy zaznamenaly v oblasti sociální spravedlnosti. Na 79 procent dotazovaných je hodnotilo jako nespravedlivé.

Anketa

Postihlo by vás nějak zrušení stravenek?
Ano, dost by to zasáhlo domácí rozpočet
35,5 %
Ano, méně bych například chodil/a do restaurací na oběd
6,4 %
Ne, stravenky pro mě nejsou důležité
25,3 %
Ne, stravenky nedostávám
32,8 %
Celkem hlasovalo 33583 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám