Hlavní obsah

Žádnou další Fukušimu, volaly desítky tisíc lidí v Tokiu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Desítky tisíc demonstrantů v japonské metropoli Tokiu protestovaly proti dalšímu využívání jaderné energie v Japonsku. Důvodem byla březnová katastrofa jaderné elektrárny Fukušima, která se stala druhou nejhorší v dějinách po havárii v Černobylu. Uvedla to agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desetitisíce lidí protestovaly v Tokiu proti jaderné energiiVideo: Reuters

 
Článek

Podle organizátorů se na akci sešlo zhruba 60 000 lidí, kteří pod žhnoucím sluncem v centru města skandovali hesla „Už žádné další jaderné elektrárny“ nebo „Už žádné Fukušimy“. Na demonstraci, kterou pořádalo několik protijaderných skupin, dorazili rovněž obyvatelé evakuovaných oblastí z okolí jaderné elektrárny Fukušima, ležící 220 kilometrů severovýchodně od Tokia.

Nový japonský premiér Jošihiko Noda se zavázal k vypracování nové energetické politiky zaměřené na obnovitelné zdroje. Využití jaderné energie i přes fukušimskou katastrofu ale do budoucna vysloveně nevyloučil.

Člověk míní, příroda mění

Japonsko původně počítalo pokrýt do roku 2030 jadernou energií 50 procent svých energetických potřeb s cílem snížit emise skleníkových plynů a posílit energetickou nezávislost na zdroje chudého souostroví.

Japonsko původně počítalo pokrýt do roku 2030 jadernou energií 50 procent svých energetických potřeb s cílem snížit emise skleníkových plynů a posílit energetickou nezávislost na zdroje chudého souostroví.

Jaderná katastrofa z 11. března způsobená podmořským zemětřesením a následnou masivní vlnou tsunami však podobné úvahy podstatně změnila. Desítky tisíc lidí musely být evakuovány z 20kilometrového pásu kolem elektrárny. Navíc se obavy z radioaktivity staly součástí každodenního života mnoha Japonců. V současné době je v provozu pouze 11 z celkem 54 japonských reaktorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Okolí Fukušimy bude roky neobyvatelné

Některé oblasti u poškozené jaderné elektrárny Fukušima na severovýchodě Japonska zůstanou dlouhé roky neobyvatelné. Na tiskové konferenci to v pondělí oznámil...

Výběr článků

Načítám