Hlavní obsah

Nad Itálií se vznáší stín bankrotu, tvrdí tamní bankéř

– Řím
Novinky, pit

Itálie musí pamatovat na to, že hrozba bankrotu je stále přítomná. A to i v případě, že si poradí se současnou krizí a její ekonomika poroste. Uvedl to Corrado Passera, šéf největší italské banky Intesa Sanpaolo pro rozhlasovou stanici LA7.

Foto: Reuters

Letka Frecce Tricolori předvádí šou nad Římem během armádních oslav.

Článek

„Měli bychom si uvědomit, že hrozba bankrotu tady neustále je,“ nechal se slyšet Passera. Podle něj je nutné přistoupit k odvážným krokům, aby se apeninská země s krizí vypořádala. Jak bankéř připomněl, Itálie se v současné době potýká se slabým ekonomickým růstem, obřím zadlužením a nízkou důvěrou trhů.

Investoři začínají už být nervózní z pomalého ekonomického oživování, stejně jako z výnosů z italských dluhopisů. Ty se totiž dostaly téměř k úrovni udržitelnosti.

V důsledku toho italská vláda přijala úsporná opatření ve výši 54 miliard eur (asi 1,3 biliónu korun), nicméně není jisté, zda tento krok bude dostačující.

Itálie má třetí největší ekonomiku eurozóny. Podle Passery je země příliš velká na to, aby ji eurozóna nechala zkrachovat, ale rovněž i velká na to, aby mohla být zachráněna, čímž naráží na množství záchranných prostředků eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám