Hlavní obsah

Nejšťastnějším povoláním je duchovní, IT ředitelé svůj post nenávidí

Chcete-li prožít šťastný život, může být krom dalších, často neovlivnitelných faktorů, důležité, jaké povolání zvolíte. Otázkou spokojenosti jednotlivých profesí se zabývali i vědci univerzity v Chicagu a neváhali sestavit žebříček nejšťastnějších a nejnenáviděnějších profesí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Žebříček šťastných prací, jemuž vévodí profese duchovního, obsahuje vesměs tvůrčí povolání, případně zaměstnání, v nichž mohou lidé pomáhat druhým.

Profese duchovního je prý šťastná především proto, že se tito lidé nemusí zabývat světskými malichernostmi. Druhé místo obsadili hasiči, které činí šťastnými možnost pomáhat druhým. Velmi podobné pocity zažívají i fyzioterapeuti, jejichž povolání se umístilo na třetím místě.

Čtvrtou příčku okupují autoři, jimž nikdo nemůže upřít volnost tvorby. Za šťastnou profesi jsou považováni i speciální pedagogové na pátém a učitelé na šestém místě. Svobodu, kterou poskytuje umělecká tvorba, ocenili respondenti výzkumu sedmým místem. Jen o stupínek níže se umístili psychologové, které podobně jako další profese činí šťastnými možnost pomáhat.

Nejšťastnější povolání
1.Duchovní
2.Hasič
3.Fyzioterapeut
4.Autor
5.Speciální pedagog
6.Učitel
7.Umělec
8.Psycholog
9.Finanční poradce a prodejce finančních produktů
10.Obsluha strojů

Možná poněkud nezvykle je za šťastná povolání považována i profese finančních poradců a prodejců finančních produktů. Vedle velmi slušného finančního ohodnocení je oceňována i samostatnost. Šťastní jsou i lidé obsluhující stroje, například bagry nebo rypadla. Manipulace s velkými hračkami může být zábava, která tuto profesi vynesla na desátou příčku.

Šéfovat IT či marketingu je za trest

K nejnenáviděnějším profesím naopak patří místa štědře placená ovšem s minimálním prostorem pro rozvoj. Vévodí jim ředitel IT následovaný šéfem marketingu a produktovým manažerem.

Dobře asi nestojí ani weboví vývojáři ve vyšších pozicích, techničtí odborníci, či technici v elektronice. Oblíbeným povoláním není ani post právního koncipienta, analytika technické podpory či operátora naprogramovaných strojů. Nezabodoval ani marketingový manažer.

Nejnenáviděnější povolání
1.Ředitel IT
2.Ředitel prodeje a marketingu
3.Produktový manažer
4.Vyšší webový vývojář
5.Technický odborník
6.Elektronický technik
7.Právní koncipient
8.Analytik technické podpory
9.Operátor počítačem naprogramovaných strojů
10.Marketingový manažer

Výsledky průzkumů zveřejnil časopis Forbes.

Anketa

Činí vás povolání, které vykonáváte, šťastnými?
ano, úplně
12,3 %
většinou ano, i když občas mě pěkně štve
56,1 %
ne, dělám ho jen proto, že nic jiného neumím
10,4 %
ne, ale bojím se ho změnit
21,2 %
Celkem hlasovalo 11289 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám