Hlavní obsah

Míra nezaměstnanosti v srpnu stagnovala na 8,2 procenta

Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti zůstala v srpnu na červencové hodnotě 8,2 %. Počet nezaměstnaných mírně klesl, a to o 4049 na 481 535. Vzrostl počet pracovních míst. Oproti červenci jich přibylo o 1 860, což znamená nárůst o 4,8 % na 40 758. Informovalo o tom ve čtvrtek Ministerstvo práce a sociálních věcí. Nižší než v ČR byla nezaměstnanost v Rakousku, Nizozemí, Lucembursku, Německu a na Maltě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přestože ekonomové původně očekávali spíše nárůst míry nezaměstnanosti, ani nová čísla jim na prognózách optimismu nepřidávají.

„V srpnu se domácí nezaměstnanost nezměnila, setrvala na červencových 8,2 %. Podle nás se jedná o lepší výsledek, naše odhady byly ukotveny na růstu na 8,3 %,“ uvedl k tomu analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Podle něj ale už nejsou vyhlídky na růst HDP tak optimistické jako na začátku roku, což znamená, že firmy budou nabírat nové zaměstnance velmi opatrně, a proto by mělo nezaměstnaných v příštích měsících přibývat.

Pod tlakem i vysokoškoláci

Volf poznamenal, že obzvláště nepříjemně se situace vyvíjí pro absolventy škol, kteří mají zpravidla výhodu v nízkých mzdových požadavcích. Nezaměstnanost je ale v těchto dnech taková, že ze svých nároků sráží i zkušení uchazeči o zaměstnání, což konkurenceschopnost absolventů značně omezuje.

Společnost Akcenta stagnaci při 8,2 % očekávala, ale nepočítala s poklesem o čtyři tisíce nezaměstnaných. Restriktivní fiskální politika, slabá domácí poptávka, velmi pozvolný růst mezd, omezená spotřeba domácností, konec sezónních prací a více absolventů na pracovních úřadech povede v zimě k nárůstu nezaměstnanosti k hranici 9 %.

Pomohlo i počasí

Michal Kozub z Home Credit k tomu doplnil, že počet žádostí o zaměstnání poklesl také díky teplému a suchému počasí na konci srpna, kdy se mohla na plné obrátky zahájit sklizeň a další zemědělské práce.

Snížené hustoty dopravy během prázdnin využily stavební firmy k úpravám komunikací, což ovšem brzy skončí, poznamenal Kozub. „Pozitivní je, že česká ekonomika nová dlouhodobá pracovní místa vytváří, ovšem ne takovým tempem, aby to stačilo na pokles nezaměstnanosti,“ uzavřel analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám