Hlavní obsah

Češi nemají příliš důvěru ve finanční poradce, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi příliš nevěří finančním poradcům a poradenským společnostem. Více než třetina lidí charakterizuje poradenské společnosti jako nedůvěryhodné. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který letos v srpnu uskutečnila agentura SANEP mezi skoro čtyřmi tisícovkami respondentů ve věku 25 až 55 let.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Za služby finančních poradců by Češi v žádném případě neplatili. Více než 25 procent dotázaných uvedlo, že jim investice do rady finančního poradce nepřipadá efektivní. Téměř třetina oslovených raději požádá o radu pracovníky specializovaných institucí, tedy bank, spořitelen či realitních kanceláří.

„Hlavní problém vidím v tom, že nyní se role takzvaných finančních poradců čím dál více přibližuje roli prodejců konkrétních produktů," uvedl výkonný ředitel poradenské společnosti Stone & belter Mojmír Urbánek. Podle něj ve většině společností poradci neposkytují objektivní rady a neřídí se potřebami klienta, ale spíše výší provizí.

Cení se osobní přístup

Když už by se Češi pro poradenskou firmu rozhodli, oceňují na jejích službách především osobní přístup ke klientům. Uvedlo to více než 43 procent respondentů. Další vlastností, kterou dotázaní na poradenských firmách oceňují, je odbornost poradců, jež firma zaměstnává a jejich prestiž v oboru. Toto kritérium uvedlo více než 12 procent dotázaných.

Na otázku, v jaké oblasti by nejvíce uvítali radu odborníka, 30 procent lidí odpovídalo, že by neupřednostnili žádnou oblast, ale měli by zájem o správu komplexního portfolia. Tedy nejen financí, ale i investic, realit a daní.

Anketa

Důvěřujete finančním poradcům a poradenským společnostem?
Ano
11,6 %
Ne
86,4 %
Nevím
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1229 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám