Hlavní obsah

Sportovní svaz podá na Cupku a Hušáka trestní oznámení

– Praha • Aktualizováno

Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) jakožto největší akcionář loterijní společnosti Sazka podá trestní oznámení kvůli porušení povinností při správě cizího majetku na bývalého šéfa Sazky Aleše Hušáka a insolvenčního správce Sazky Josefa Cupku. Ve středu o tom na mimořádné schůzi rozhodl výkonný výbor svazu, jak uvedl generální sekretář ČSTV Jan Boháč.

Foto: Novinky

Josef Cupka a Aleš Hušák

Článek

Boháč upřesnil, že trestní oznámení na Hušáka se týká stažení odvolání proti konkurzu společnosti bez vědomí a souhlasu akcionáře ČSTV. Trestní oznámení směrem k činnosti Cupky pak souvisí se zdržováním vydání akcií v úschově akcionáři ČSTV.

Hušák poté, co soud vyhlásil na Sazku konkurz, podal proti tomu odvolání. Prosazoval reorganizaci. Odvolání ale v polovině července stáhl s tím, že konkurzu už stejně nejde zabránit. Podle šéfa ČSTV Pavla Kořana tím ale mohl porušit povinnost řádně vykonávat funkci.

V den, kdy odvolání stáhl, 19. července, se měla konat valná hromada Sazky, která ale neproběhla, protože někteří akcionáři neměli své akcie. Ty byly v trezoru v budově Sazky a Kořan tvrdí, že Cupka na žádost o jejich vydání nereagoval. Bez akcií se valná hromada konat nemohla. Cupkova mluvčí sdělila, že insolvenční správce žádost o vydání akcií nedostal.

Problémy kvůli aréně

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 miliónů korun, které slouží k zachování běžného chodu firmy.

Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera.

Kdo dá víc, vyhrává

Insolvenční správce Sazky vyhlásil výběrové řízení na prodej loterijní firmy 19. srpna. O vítězi řízení bude rozhodovat výhradně cena. Soutěže se může zúčastnit prakticky kdokoli, kdo splní základní podmínky stanovené insolvenčním zákonem. Sazka bude prodána ve veřejném výběrovém řízení jako celek jednou smlouvou. Vítěz výběrového řízení by měl být znám za zhruba měsíc.

Takovéto výběrové řízení na prodej Sazky se nelíbí skupinám Penta a E-invest. Ty vyzvaly v dopise všechny členy věřitelského výboru Sazky, aby zastavili prodej podniku a dali insolvenčnímu správci pokyn, aby se prodej podniku uskutečnil ve veřejné dražbě nebo v takovém otevřeném výběrovém řízení, které bude garantovat všechny zásady insolvenčního zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám