Hlavní obsah

Cena zlata láme rekordy, akciové trhy zase padají

– Londýn • Aktualizováno

Investoři pokračují v nákupu zlata jako nejjistějšího prostředku, který dokáže udržet hodnotu. Jeho cena ve středu poprvé překročila 1800 dolarů za troyskou unci (asi 31,1 gramu). Stalo se tak poté, co znovu spadly americké akciové trhy. Psychologická hranice padla jen na několik okamžiků, pak opět mírně klesla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hranici 1800 dolarů za unci překonal srpnový termínový kontrakt na newyorské burze COMEX, brzy se však vrátil pod tuto úroveň. Na promptním trhu se žlutý kov vyšplhal na rekordních 1796,86 dolaru za unci.

Akcie v USA ve středu po otevření trhů výrazně ztratily. Index Dow Jones spadl o 3,6 procenta. Nasdaq odepsal 3,5 procenta.

Padaly především akcie bank, na které doléhaly jak obavy z přetrvávající dluhové krize v eurozóně, tak předpoklad výrazného zpomalení americké ekonomiky.

Akcie finančního ústavu Bank of America, které silně klesaly už v pondělí, odepisovaly dalších asi devět procent na 6,92 USD. Ztrátu kolem osmi procent měly také akcie Citigroup.

Podle analytiků stojí za propadem obavy ze situace v Evropě, protože americké banky drží příliš mnoho evropských dluhopisů. Spekulovalo se o snížení ratingu Francie. Všechny tři ratingové agentury ale nakonec potvrdily, že o snížení neuvažují a rating této země potvrdily na nejvyšším stupni AAA se stabilním výhledem.

Padala i česká burza

Propadu se nevyhnuly ani evropské burzy včetně té české. Podobně jako v USA ztrácely především banky. Francouzská Societé Generale, majitel Komerční banky,  přišla v jednu chvíli dokonce o 20 procent.

Britská FTSE spadla o tři procenta, francouzský index Cac dokonce o 5,5 procenta, uvedla BBC.

Do červených čísel se ve středu odpoledne propadla i pražská burza. A to i přesto, že ráno porostla o čtyři procenta. Index PX50 se následně propadl o 2,15 procenta na 979,4 bodu. Padaly především akcie bank. Například Komerční banka ztratila přes deset procent, spadl i ČEZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám