Hlavní obsah

Stávka letových dispečerů v Německu byla zatím odvolána

Berlín

Stávka, kterou na úterní dopoledne plánovali letoví dispečeři v Německu, byla v noci odvolána. Odbory GdF chtěly kvůli mzdám stávkovat od 6:00 do 12:00. Společnost DFS, která dispečery zaměstnává, však v úterý brzy ráno souhlasila s dalším vyjednáváním. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na odbory.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Letiště ve Frankfurtu

Článek

GdF žádá zvýšení mezd zhruba 1900 dispečerů v Německu na příštích 12 měsíců o 6,5 procenta. DFS nabídla zvýšení mezd o 3,2 procenta s jednorázovým příplatkem a od listopadu 2012 o další dvě procenta. Na oplátku požaduje souhlas dispečerů se zvýšením rozsahu přesčasů, což odbory odmítly.

Stávku dispečerů, která by podle mluvčí DFS případně postihla až 2000 letů, v pondělí povolil pracovní soud ve Frankfurtu nad Mohanem. V úterý krátce po půlnoci jí dal zelenou i zemský pracovní soud, ke kterému se zaměstnavatel dispečerů v pondělí odvolal. Chvíli po oznámení verdiktu ale DFS sdělila, že souhlasí s dalším vyjednáváním. V průběhu této etapy odbory stávku nemohou vyhlásit. Podle Reuters jde o období čtyř týdnů.

Měl být ohrožen i letový provoz v ČR

Některé letecké společnosti a letiště se již na stávku připravily. Například společnosti Lufthansa, Air Berlin nebo aerolinie Condor britské cestovní kanceláře Thomas Cook oznámily, že přesouvají odlety desítek letů na dobu před šestou hodinou ranní, kdy měli dispečeři do stávky vstoupit. Některé lety budou vypraveny podle upraveného letového řádu i přes odvolání stávky.

Mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma v pondělí řekl, že případná stávka by letový provoz v Česku omezila na třetinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám