Hlavní obsah

Rejdařská ČSPL prohrála dvoumiliardový spor se státem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rejdařská společnost ČSPL prohrála soudní spor se státem o 1,8 miliardy korun. Takovou částku požadovali lodní dopravci po ministerstvu dopravy (MD) kvůli tomu, že nemohli po Labi celý rok plout s nákladními loděmi. Nejvyšší soud (NS) podle TV Nova dovolání odmítl s tím, že společnost škodu neprokázala. Soud zpochybnil i výpočet částky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rejdaři v roce 2008 podávali žaloby na stát kvůli tomu, že vázne výstavba jezů a mezi Ústím nad Labem a Děčínem nemohou celý rok plout těžké nákladní lodě. Zvlášť, když řeku vysušila letní horka a hladina Labe klesla pod 150 centimetrů. Lodní dopravci opakovaně upozorňovali na to, že stát musí na Labi zaručit hladinu 2,5 metru po celý rok.

Mluvčí NS Petr Knötig televizi potvrdil, že dovolání bylo jako nepřípustné odmítnuto. Jak už nižší soudy uvedly, stát nemá podle žádných právních norem povinnost zajistit splavnost Labe pro podnikající subjekt, dodal.

"Rozsudek bohužel oficiálně nemám, takže se k němu nemohu vyjádřit," sdělil Nově generální ředitel ČSPL Milan Raba.

Mluvčí MD Martin Novák televizi řekl, že je to jen potvrzení právního názoru, že rejdaři na zajištění splavnosti Labe nemají nárok. "MD připravuje splavnění Labe, není pravdou, že ne. Nicméně v tuto chvíli jsou zde ekologické organizace a MD musí zpracovat jejich připomínky a vyhodnotit, zdali jsou oprávněné, nebo ne," dodal.

O náhradu škody se se státem soudí několik lodních dopravců. Lze tedy předpokládat, že podobných rozsudků bude v budoucnu více. Podle Svazu dopravy zbývá jediná možnost, a to mezinárodní soudy, uvedla Nova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám