Hlavní obsah

V Severním moři objevili významné naleziště ropy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norská ropná společnost Statoil oznámila objev nového významného naleziště ropy v Severním moři u jihonorského Stavangeru. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že pole Aldous Major South obsahuje zhruba 200 až 400 miliónů barelů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V jedné z nejvíce prozkoumaných oblastí Severního moře narazila minulý týden souprava americké firmy Transocean na ropný sloupec vysoký 65 metrů. Podle prohlášení Statoilu jde o „zásobník vynikající kvality“. Jak vyplývá z průzkumů, nové naleziště je součástí širšího pásma obsahujícího mnohem více ropných zásob.

„Severní moře je úžasná pánev – nikdy nepřestane dávat něco nového,“ řekla viceprezidentka Statoilu pro průzkum Gro Haatvedtová s tím, že se nejedná vyloženě o obří pole, v mezinárodním měřítku to je však významný objev.

Haatvedtová přirovnala nové naleziště k objevu pole Norne v Severním moři v roce 1997, kde stále probíhá těžba 34 000 barelů ropy denně. Další pole Skrugard objevené v dubnu letošního roku by mělo mít odhadem 150 až 250 miliónů barelů ropy, zásoby by však mohly dosahovat až dvojnásobných hodnot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám