Hlavní obsah

Konec jaderné energie bude Německo stát 335 miliard eur

Právo, mcm

Opuštění jaderné energie bude Němce jen do roku 2030 stát 335 miliard eur – tedy asi 8,2 biliónu korun. Napsal to německý deník Die Welt s odvoláním na basilejský institut Prognos. List připomněl, že vláda sice již před časem rozhodla o odstavení atomových elektráren do roku 2022, dosud ale neřekla, jak vysoké budou náklady změny a kdo to všechno bude platit.

Foto: Profimedia.cz

Německá elektrárna Krümmel už provoz vůbec neobnoví.

Článek

Podle Prognosu budou nejvíce bity energeticky náročné firmy. Německo sice urychlený ústup od atomové energie zvládne bez vážných výpadků, zaplatí za to ale zdražením elektřiny. Její cena tu už dnes patří k nejvyšším v Evropě.

Institut, který studii vypracoval na objednávku Sdružení bavorského hospodářství VBW, soudí, že pro průmyslové podniky vzroste cena elektřiny do roku 2030 proti loňsku o 41 procent.

Očekávaný vzestup cen elektřiny pro průmysl ohrozí celá odvětví
zástupce VBW Bertram Brossardt

Cena elektřiny vzroste o čtyřicet procent

Kdyby německé jaderné elektrárny fungovaly do roku 2042, jak se plánovalo, ceny elektřiny by vzrostly jen o 26,5 procenta. Naopak v cenách pro drobné spotřebitele se odstavení jaderných elektráren prakticky neprojeví.

„Očekávaný vzestup cen elektřiny pro průmysl ohrozí celá odvětví. To nemůžeme akceptovat,“ řekl zástupce VBW Bertram Brossardt. Nejvíce obav přitom vyvolává obnovitelná energie.

Její cena se nyní pohybuje okolo 3,5 centu za kilowatthodinu, v příštích letech však může vzrůst až na šest centů. Jen dodatečné náklady na tuto energii budou činit 250 miliard eur. Na dalších 85 miliard přijde budování nových rozvodných sítí pro dodávky z obnovitelných zdrojů. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám