Hlavní obsah

V obchodech v Česku se poprvé platilo mobilem

Právo, Martin Procházka

V hypermarketu v pražských Čakovicích ve středu proběhly první platby prostřednictvím mobilního telefonu. V rámci pilotního projektu bezkontaktních mobilních plateb, kterého se účastní Komerční banka, Citibank, Globus, Visa Europe a Telefónica, bude platby po dobu 6 měsíců testovat 400 zákazníků, platit budou moci ve čtyřech hypermarketech Globus

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ostrý provoz by měl být zahájen v příštím roce, kdy by se ve standardní nabídce bank měla objevit možnost nahrát si bankovní aplikaci na SIM kartu v telefonu. Platby probíhají prostřednictvím technologie NFC (Near Field Communication), která umožňuje přenos dat mezi dvěma přístroji vybavenými touto technologií na malé vzdálenosti v řádu centimetrů.

Pro platbu tak stačí telefon na několik sekund přiblížit k platebnímu terminálu. Mobil ovšem musí být touto technologií vybaven, pilotní projekt probíhá s přístroji Samsung Star 5230 NFC s předinstalovanou mobilní aplikací O2 Wallet.

Bezpečnější než karta

Platba telefonem je o dost rychlejší než kartou. Při nákupech do 500 Kč stačí telefon podržet u terminálu asi 2 sekundy a platba proběhne. U nákupů nad 500 korun je nutné kvůli zvýšení bezpečnosti v telefonu ještě zadat Passcode (obdoba PIN u platební karty) a teprve poté proběhne platba.

Platby z mobilu jsou ještě bezpečnější než platby kartou, ovšem pouze v případě, že využijete dostupná bezpečnostní opatření. Můžete mít totiž také nastavenou automatickou předvolbu a potom stačí spustit mobilní aplikaci a rovnou platit. V případě ztráty či krádeže telefonu ale v tomto případě bude moci kdokoli s vaším telefonem nakupovat. Mobilní aplikaci lze při ztrátě telefonu ihned zablokovat, zavoláte-li z jiného přístroje na infolinku banky.

Mnohem bezpečnější je tak volba, při níž je třeba zadávat Passcode při jakékoli platbě a heslem lze chránit i celou aplikaci O2 Wallet. Poté je platba telefonem skutečně bezpečnější než karta, mimo jiné i proto, že telefon máme většinou stále při sobě a věnujeme mu větší pozornost než platební kartě.

Očekává se rychlý rozvoj

Technologii NFC čeká v nejbližších letech masové rozšíření. Podle odhadů by v roce 2014 mělo být celosvětově v provozu přes 260 miliónů bezkontaktních platebních terminálů a podporu NFC oznámila většina hlavních výrobců mobilů.

V Evropě se NFC používá třeba na Slovensku, v Polsku, ve Francii, Itálii, Švýcarsku, Turecku a Velké Británii.

NFC čipy budou v Česku vybaveny také platební karty, a to koncem letošního roku. Platba proběhne stejně jako s mobilem, tedy přiblížením karty k terminálu. Platit budou i stejné limity, tedy do 500 korun bez nutnosti zadat PIN a nad 500 korun jen s PIN. Pro zvýšení bezpečnosti bude po určitém počtu plateb nutné kartu vložit do standardního platebního terminálu a zadat PIN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám