Hlavní obsah

Objem nových hypoték narostl za první pololetí o téměř polovinu

Novinky, pit
Praha

Objem nově poskytnutých hypoték za letošních prvních šest měsíců vzrostl v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 18 miliard, tedy přibližně o 45 procent, na více než 55 miliard korun. Vyplývá to z ukazatele Fincentrum Hypoindex, podle nějž se průměrná úroková sazba bez rozdílu fixace v červnu snížila ve srovnání s květnem o 0,1 procentního bodu na 4,14 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Vše nasvědčuje tomu, že letošní rok by mohl překonat rok 2006, kdy byly poskytnuty hypotéky v celkovém objemu 99 miliard korun. Rekordním rokem byl rok 2007, kdy banky poskytly občanům hypotéky za 145 miliard korun," cituje ČTK manažerku segmentu Bydlení a úvěry ČSOB Ivanu Bohatcovou.

V červnu znovu stoupl počet úvěrů poskytnutých tuzemskými bankami na bydlení, konkrétně na 7004, což je nejvíce za poslední tři roky. Nových hypoték bylo sjednáno víc naposledy v červnu 2008.

Celkový objem sjednaných hypoték se dostal na 11,765 miliardy korun. Vzrostla také průměrná výše hypotečního úvěru, a to o 32 812 korun na téměř 1,68 miliónu korun.

Pokles Hypoindexu byl způsoben snížením úrokových sazeb napříč fixacemi. Nejvíce k poklesu přispěly tříleté fixace, jejichž průměrná hodnota se přiblížila pětiletým fixacím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám