Hlavní obsah

Prodej bytů OKD byl podle Evropské komise v pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá část privatizace společnosti OKD včetně prodeje jejích bytů byla podle Evropské komise v pořádku. Uvedla to v neděli Česká televize s tím, že má rozhodnutí EK k dispozici.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Sídlo Evropksé komise

Článek

Sdružení BytyOKD.cz si na ČR u komise stěžovalo. Tvrdilo, že stát prodal podíl v OKD společnosti Karbon Invest výrazně pod cenou, úměrně do ní nepromítl právě ceny bytů.

"Komise s potěšením oznamuje České republice, že po přezkumu informací přijala rozhodnutí, že prodej podílu ve společnosti OKD ve výši 45,88 procenta společnosti Karbon Invest neobsahoval žádný prvek státní podpory," napsala komise ve zprávě.

Podíl byl prodán v roce 2004 za 4,1 miliardy. Sdružení, které se snaží, aby byty mohli koupit stávající nájemníci, tvrdí, že cena měla být o 1,7 miliardy vyšší.

S rozhodnutím je spokojena společnost RPG Real estate, které nyní byty patří. "Přezkum má naprosto jednoznačné závěry: ke státní podpoře nedošlo, cena, za kterou stát své akcie prodal, byla spravedlivá, v ocenění majetku k žádnému pochybení nedošlo," sdělil Novinkám zástupce společnosti Pavel Kočiš.

Sdružení: přístup komise je skandální

"Považujeme přístup Evropské komise k této závažné kauze za naprosto skandální. Absolutně nezkoumala naše stížnosti nebo naše připomínky. Smetla je v podstatě ze stolu," řekl České televizi předseda sdružení Roman Macháček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám