Hlavní obsah

Jízdné v pražské MHD od pátku zdražilo

V Praze od pátku začínají platit některé změny v systému jízdného městské hromadné dopravy. Týkají se jednorázových lístků, které podraží o šest korun, zároveň se prodlouží doba jejich platnosti. Nově začnou zdarma jezdit cestující do 15 let a starší 65 roků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Cena jednorázové nepřestupní jízdenky se od 1. července zvýší z 18 na 24 korun. Její platnost se prodlouží z dvaceti na třicet minut a bude plně přestupní. Přestupní jízdenka podraží z 26 na 32 korun, přičemž bude nově platit 90 minut místo dosavadních 75 minut. Zdraží také celodenní jízdenky, které budou místo 100 korun stát o deset korun více. Ruší se pětidenní jízdenka.

Další novinkou bude bezplatné jízdné pro cestující mladší 15 let nebo starší 65 roků, přičemž dosud šlo o deset, respektive 70 let. Dotyční však musejí být držiteli karty opencard, na niž si za 120 korun nahrají aplikaci. Ta potvrzuje jejich nárok na bezplatné cestování. Pokud se děti a senioři touto aplikací neprokáží, zaplatí poloviční jízdné.

Ceny jednorázových jízdenek
dosudod 1. července
nepřestupní (20 minut) - 18 Kčpřestupní (30 minut) - 24 Kč
přestupní (75 minut) - 26 Kčpřestupní (90 minut) - 32 Kč
celodenní (24 hodin) - 100 Kčcelodenní (24 hodin) - 110 Kč

Rozšíří se také možnost zakoupení jízdenek prostřednictvím SMS zpráv. Dosud se tak dalo pořídit pouze jednorázovou přestupní jízdenku. Nově si cestující budou moci pomocí mobilu objednat také celodenní a třídenní jízdenky. Ta bude stát 110, respektive 310 korun.

Papírové jízdenky v původních hodnotách 18 a 26 korun bude dopravní podnik do konce roku vykupovat. "Vrátit je cestující mohou na centrální pražské adrese v ulici Na Bojišti na přepážce číslo devět," uvedla mluvčí firmy Ilona Vysoudilová.

Změny se dotknou i záchytných parkovišť

Dvojnásobně se zvýší cena za odstavení auta na P+R parkovištích. Lidé, kteří nechávají auto na záchytných parkovacích místech na okrajích Prahy, zaplatí místo deseti korun za den dvacetikorunu. Zároveň pro ně skončí i možnost zakoupit si zvýhodněnou jízdenku na MHD.

"Kapacita parkovišť je nedostatečná, už od rána jsou všechna místa beznadějně plná. Není proto důvod parkování zvýhodňovat," řekl Filip Drápal ze společnosti Ropid, která v Praze a okolí organizuje MHD. Loni využilo parkoviště P+R více než 933 000 řidičů, což je podle Drápala oproti roku 2005 dvojnásobný počet.

Reklama

Výběr článků

Načítám