Hlavní obsah

Elektřina může bez dotací zdražit o 10 procent

Právo, Martin Procházka

Ceny elektřiny pro domácnosti by v příštím roce mohly vzrůst v průměru asi o deset procent, velké podniky by připlatily asi 14 procent. Stalo by se tak v případě, kdyby stát nadále nedotoval miliardami korun dopady do cen, způsobené zejména podporou výroby elektřiny z fotovoltaických elektráren.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z údajů, které včera zveřejnil Energetický regulační úřad (ERÚ). Podle ERÚ by očekávaný dopad podpory výroby z obnovitelných zdrojů na celkovou cenu pro zákazníky v roce 2012 mohl dosáhnout 679 korun na megawatthodinu bez DPH. V letošním roce činí příspěvek díky 12miliardové státní injekci 370 Kč bez DPH.

Při stejné státní dotaci jako v loňském roce by se průměrná cena elektřiny pro domácnosti mohla zvýšit o 3,6 procenta. Průmyslové podniky by si za elektrickou energii proti letošku připlatily o šest procent více. To vše za předpokladu, že by cena silové elektřiny vzrostla o pět procent.

Vláda má rozhodnout o dotaci do konce října

Vláda má na rozhodnutí o případné dotaci a její výši čas do konce října. „V kalkulované ceně 679 Kč za megawatthodinu je započítána i loňská ztráta distributorů, která dosáhla pět miliard korun,“ řekl Právu místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček.

Distributoři dosáhli ztráty tím, že dodavatelům vyplatili garantované ceny vyplývající z podpory obnovitelných zdrojů, ale nezískali je pro nedostatečnou vybranou částku od spotřebitelů. „Podle současné legislativy by měla být tato částka zohledněna v kalkulacích podpory obnovitelných zdrojů pro příští rok, ale je možné, že by se tato částka dala rozložit do více let,“ dodal Němeček.

Instalovaný výkon tuzemských fotovoltaických elektráren přesahuje 1900 megawattů, na začátku loňského roku činil 463 MW. Investory do fotovoltaiky v minulých letech nalákala výhodná finanční podpora. Nově postaveným elektrárnám ale byla podpora od letošního roku omezena, dříve postavené elektrárny však mají dlouhodobě garantovanou podporu, která nyní zvyšuje ceny elektřiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám