Hlavní obsah

Kuřáci od listopadu seženou už jen méně hořlavé cigarety

Právo, Jiří Novotný

Kuřáky čeká letos 17. listopadu vpravdě revoluční novinka. V celé Evropské unii se od toho dne budou smět prodávat už jenom cigarety se sníženou náchylností ke vznícení (Lower Ignition Propensity – LIP). Nařídila to Evropská komise ve snaze omezit počet požárů způsobených tabákovými výrobky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na otázku Práva, jestli jde o rozumné opatření a zda to zásadně nezmění kvalitu cigaret, odpověděla v pondělí Andrea Gontkovičová, členka představenstva tabákové firmy Philip Morris ČR: „Toto opatření respektujeme a nové požadavky splníme. Podle našich zkušeností ze zemí, kde již tyto standardy byly zavedeny, to nebude mít žádný vliv na chuť ani kvalitu cigaret.“

Cigarety se sníženou náchylností ke vznícení se už delší dobu prodávají v USA, Austrálii, Kanadě a ve Finsku. Při jejich výrobě je používán cigaretový papírek s omezenou hořlavostí. Pokud tedy kuřák odloží cigaretu do popelníku nebo mu spadne na zem, neprohoří celá, ale po nějaké chvíli samovolně zhasne.

Zdražovat se zřejmě kvůli tomu nebude

Nová technologie je ovšem dražší než ta dosavadní a tabákovým firmám to zvedne náklady. Na dotaz, jestli tedy kvůli opatření Evropské komise cigarety v Česku v listopadu podraží, odpověděla Gontkovičová: „Náklady nám skutečně vzrostou. Společnost Philip Morris se ale přesto rozhodla, že ceny svých výrobků jako přímý důsledek zavádění nových standardů nezvýší.“

Další tabákové firmy ale ještě zvažují, jestli na podzim ke zdražení přece jen nepřikročí. „Bude to záležet na tom, jak se zachová konkurence,“ řekl Právu jednatel Imperial Tobacco Kamil Provazník. Jak ale připomněl, od 1. ledna 2012 nabude účinnosti zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky, které v Česku cigarety zdraží v průměru o dvě koruny.

Normu, která stanovila nový povinný požárně-bezpečnostní standard pro cigarety, přijala Evropská komise loni v listopadu. Výrobci, distributoři i prodejci dostali ve všech členských zemích rok na to, aby se na její realizaci připravili. Pro prodejce to znamená doprodat do letošního 17. listopadu veškeré své zásoby cigaret, které novou normu nesplňují.

Společnosti British American Tobacco, Imperial Tobacco, JT International a Philip Morris rozeslaly v minulém týdnu svým odběratelům společný leták, v němž je o této novince a povinnostech z nich vyplývajících podrobně informovali.

„Je peklo, co si Unie na nás zase vymyslela. Ve vaně se přitom utopí víc lidí, než uhoří kvůli cigaretě. To tedy budeme zakazovat i vany?“ posteskl si Právu po přečtení letáku jeden z prodejců, jenž si nepřál být jmenován.

Za pět let v Česku zahynulo 149 lidí

Opatření Evropské komise naopak jednoznačně vítají hasiči. „Za posledních pět let došlo v České republice k 7000 požárů způsobených cigaretou. Zahynulo při nich 149 lidí a více než 670 se zranilo. Škody způsobené těmito požáry dosáhly téměř 820 miliónů korun. Samozhasínací cigarety mohou skutečně přispět k tomu, že takových tragických událostí ubude,“ řekla Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Ivana Svitáková.

Nicméně je nutné mít na zřeteli, že ani LIP cigarety nejsou nehořlavé a kuřáci by se tedy měli vždy ujistit, jestli je po dokouření řádně zatípli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám