Hlavní obsah

Loni ztrátové ČD Cargo se letos přehouplo do zisku téměř čtvrt miliardy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Společnost ČD Cargo vytvořila za prvních pět měsíců letošního roku zisk 242 miliónů korun a i přes ztráty, které očekává ze čtvrteční stávky odborářů, se českému železničnímu dopravci zatím ekonomicky daří. V roce 2010 vykázala firma ztrátu 418 miliónů korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ztráty ze čtvrteční stávky dopravních odborů společnost předběžně vyčíslila na 57 miliónů korun. Jde o ušlé tržby z přepravy zboží, pronájmu vozů a vícenáklady na obnovu dopravy.

„Stabilizací hospodaření v prvním pololetí letošního roku jsme získali tolik potřebný čas, abychom mohli provést zásadní provozně-obchodní restrukturalizaci, kterou máme v současné době detailně rozpracovanou,“ uvedl Jiří Vodička, předseda představenstva ČD Cargo.

Železná rezerva

Za leden až květen železniční dopravce dosáhl zisku EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) více než 0,8 miliardy korun, což je o 70 % více než v loňském roce. Tržby z přepravy dosáhly šesti miliard korun.

Část hospodářského výsledku, konkrétně 209 miliónů korun, bude převedena prozatím na rezervní účet, který slouží ke krytí případných neočekávaných negativních vlivů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám