Hlavní obsah

Řecko paralyzuje generální stávka, demonstranti útočili zápalnými lahvemi

Novinky, pit
Atény
Aktualizováno

Zatímco se Česko připravuje na čtvrteční masivní čtyřiadvacetihodinovou stávku v dopravě, v Řecku se generální celodenní demonstrace koná ve středu. Protestující zaútočili zápalnými lahvemi na ministerstvo financí. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku se porvali demonstranti s policií i sami mezi sebouVideo: Reuters

 
Článek

Desetitisíce demonstrantů shromážděných poblíž řeckého parlamentu na náměstí Syntagma zahájilo protest proti vládě, jež se snaží prosadit schválení nových úsporných opatření na následujících pět let v důsledku obřího dluhu, který jihoevropská země má. Na náměstí, kde se kromě parlamentu nacházejí i budovy několika ministerstev, hoří ohně.

Policie se střetla s demonstranty, jejichž počet se odhaduje na 20 000 až 40 000, a snaží se je vytlačit z náměstí. Vzduchem létá kamení a kelímky s jogurtem, policie použila ke sjednání klidu slzný plyn a pendreky. Jednotlivé skupiny demonstrantů se dokonce pustily do potyček mezi sebou navzájem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Aténách chtějí zabránit poslancům vstoupit do parlamentuVideo: Reuters

Premiér George Papandreou musí prosadit plán týkající se zvyšování daní a snižování výdajů, aby Řecko mohlo i nadále pobírat finanční pomoc z Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Proti drastickým škrtům socialistů se staví konzervativní opozice. Do rozpočtu by mělo další utahování opasků přinést téměř 6,5 miliardy eur

„Jedná se o velmi tvrdá opatření. Nemohu uvěřit, že neexistuje žádná alternativa,“ uvedla rozhořčeně zaměstnankyně veřejného sektoru Maria Georgilaová.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Záběr ze středeční generální stávky

Asi 1500 policistů uzavřelo přístup do centra, postavili dvoumetrové zátarasy před parlamentem, kolem něhož hodlají demonstrující utvořit lidský řetěz. V blízkosti se nachází množství policejních vozů, připravena jsou i vodní děla.

Středeční generální stávka ochromila námořní i vlakovou dopravu, zavřená zůstala většina škol, provoz v nemocnicích poběží na minimum. Omezeně funguje městská hromadná doprava.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Protestující Řekové během středeční generální stávky

Řecku vážně hrozí bankrot, navíc se ukazuje, že částka ve výši 110 miliard eur poskytnutá v roce 2010 nebude pro záchranu dostatečná.

Češi dál užívají dovolených

Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury nejsou v důsledku středeční stávky pobyty českých turistů v řeckých letoviscích narušeny.

"Charterové lety z i do Řecka létají podle plánu a taktéž probíhají výlety v místě pobytu," informoval Okamura. Řecko je čtvrtou nejpopulárnější českou zahraniční dovolenkovou destinací, kterou vloni navštívilo 367 000 českých turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám