Hlavní obsah

Řecko se potácí nad propastí, má nejhorší rating na světě

New York

Mezinárodní agentura Standard & Poor srazila úvěrový rating Řecka o tři stupně, čímž se dostal do vysoce rizikové kategorie C. Řecko se tak u ní stalo zemí s nejhorším ratingem na světě. Agentura svůj krok zdůvodnila rostoucí pravděpodobností restrukturalizace řeckých dluhů, což by vzhledem k poškození soukromých věřitelů hodnotila jako vyhlášení platební neschopnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak připomíná agentura Reuters, řecký rating je nižší než ten pákistánský nebo ekvádorský. Náklady na pojištění řeckého dluhu jsou nyní téměř dvakrát vyšší, než je cena pojištění pákistánských dluhopisů,

Hodnota C znamená, že země nesplatí své závazky a pravděpodobně ji stihne úpadek.

Řecko ve své reakci poukázalo na to, že rozhodnutí S přehlíží nynější intenzivní jednání Evropské unie (EU) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) o průchodném řešení řecké dluhové krize.

Před dvěma týdny snížila řecký rating o tři stupně na známku Caa1 v extrémně spekulativním pásmu konkurenční agentura Moody's. I ona poukázala na rostoucí riziko, že se vládě země nepodaří stabilizovat dluhy bez jejich restrukturalizace.

Nová pomoc až 120 miliard

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc a EU s MMF poskytly zemi úvěrový program na tři roky ve výši 110 miliard eur (2,7 biliónu Kč). Atény nyní čekají, že mezinárodní věřitelé jim po nedávné inspekci uvolní životně důležitou pátou částku 12 miliard eur zahraniční pomoci, třebaže země nezvládá plnit podmínky úvěru.

Pro Řecko také bude prakticky nemožné vrátit se pro peníze na kapitálové trhy už příští rok, jak záchranný program předpokládá. To znamená, že EU se bude muset složit Řecku na novou pomoc v rozsahu až 120 miliard eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám