Hlavní obsah

Německo definitivně opouští jadernou energii, potvrdila vláda

– Berlín • Aktualizováno
Novinky, rei

Německá vláda se v pondělí dohodla na tom, že země opustí jadernou energii v roce 2022. Uzavření atomových elektráren do deseti roků avizovala již před týdnem kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Profimedia.cz

Německá elektrárna Krümmel už provoz vůbec neobnoví.

Článek

„Je to definitivní. Nejzazším termínem pro poslední tři elektrárny je rok 2022. Žádná klauzule o výjimce nebude,“ oznámil ministr životního prostředí Norbert Röttgen.

Nedělní jednání vlády se protáhlo do noci a Röttgen výsledky jednání oznámil v pondělních ranních hodinách. Sedm starších reaktorů a elektrárna Krümmel, v nichž byl po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima 1 provoz zastaven, už podle ministra výrobu neobnoví. Dalších šest elektráren má být odstaveno do roku 2011 a tři nejnovější v následujícím roce.

Německo chce do té doby zároveň snížit spotřebu elektřiny o 10 procent.

Rozhodnutí vlády navazuje na posouzení etické komise, kterou kancléřka Merkelová zřídila po fukušimské nehodě a následné vlně demonstrací německých odpůrců jádra.

K odklonu od jaderné energie kancléřka před nedělním jednáním vlády řekla: „Myslím, že jsme na dobré cestě, ale musíme zvážit velké množství otázek. Když chcete něco opustit, musíte také dokázat, jak bude změna fungovat, a jak můžeme zahájit trvalou výrobu udržitelné energie“.

Před zastavením výroby v nejstarších elektrárnách v březnu dodávaly německé reaktory do sítě 23 procent veškeré elektřiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám